Hotel-, toerisme en vrijetijdsmanagers
Hotel-, toerisme en vrijetijdsmanagers

Al deze vijf beroepen zijn management- of adviesfuncties. Wie aan de slag wil in de horeca, en graag zelf de leiding wil nemen, kan bijvoorbeeld een eigen bedrijfje beginnen, zoals een restaurant of cateringbedrijf. De horecaondernemer managet de eigen onderneming, en houdt zich bezig met alle aspecten van de bedrijfsvoering: van personeelsbeleid tot voorraadbeheer, van marketing tot financiën.

Wanneer de onderneming groeit, is de kans groot dat hij een manager inhuurt, om een deel van deze taken over te nemen. Een afdelingsmanager neemt dan de leiding van een bepaalde afdeling over. Gaat het om een hotel, dan heeft de hotelmanager de verantwoordelijkheid over de dagelijkse gang van zaken.

Iets verder af van de dagelijkse praktijk staan recreatiedeskundigen en vrijetijdsmanagers. Zij runnen geen bedrijf maar bekijken de hele markt, en geven vervolgens advies aan de VVV of een gemeente. Zij maken beleid, om bijvoorbeeld het toerisme in een bepaalde regio te stimuleren.

Reisbegeleiders en reisbranchemedewerkers en -managers
Reisbegeleiders en reisbranchemedewerkers en -managers

Wie in het toerisme aan de slag wil kan in één van deze vier beroepen terecht komen. Alle vier de banen vind je terug in de reisbranche; bij reisbureaus of touroperators. Het meest bekende beroep is misschien wel de reisbranche-medewerker, die in een reisbureau klanten helpt een reis of een hotel te boeken. Hij of zij gaat de wensen van de klant na en probeert een passend aanbod te doen. Op de bestemming zelf werken reisbegeleiders, die het aanspreekpunt voor de vakantiegangers zijn. Zij regelen zaken op locatie en zorgen dat de reis zo aangenaam mogelijk verloopt.

Minder zichtbaar zijn de toeristische medewerkers die, op de achtergrond, de reizen samenstellen en inkopen. Ook de managers van de reisorganisaties werken achter de schermen: zij geven bijvoorbeeld leiding aan filiaal van een reisbureau of aan een afdeling op het hoofdkantoor. Hier werken verder nog medewerkers aan marketingacties en de productie van reisgidsen. Voor wie één van deze beroepen ambieert, is een hbo-opleiding Toerisme of Toeristisch Management een goede start.

Horeca, catering, events en congresmedewerkers
Horeca, catering, events en congresmedewerkers

Wie werkt in de horeca of de catering heeft vrijwel elke dag direct contact met de klant. Je moet daarom goed met mensen kunnen omgaan. Steeds ben jij het visitekaartje van jouw bedrijf en probeer je alle gasten hartelijk te ontvangen. Dit kan gebeuren in een hotel, restaurant, of café (ho-re-ca) of op de locatie van een bepaald evenement of feest: dan gaat het om catering.

Veel werkzaamheden vinden ook achter de schermen plaats, zoals het contact leggen met leveranciers, het opstellen van budgetten, en het maken van een draaiboek. Wie werkt in de eventondersteuning heeft nog meer te maken met zulk voorbereidend werk: om een congres op poten te zetten moet veel worden geregeld. Vaak betekent dit een complexe uitdaging op logistiek, commercieel en operationeel gebied. Wie interesse heeft in één van deze beroepen kan kiezen voor de hotelschool of een opleiding in de richting van horeca- of evenementenmanagement.

Entertainment en eventmanagers
Entertainment en eventmanagers

In deze beroepen draait alles om organiseren: het plannen en uitvoeren van allerlei soorten evenementen. Als eventmanager houd je je bijvoorbeeld bezig met het op poten zetten van congressen, beurzen of festivals. Culturele acts en muziekfestivals behoren tot het specialisme van de entertainmentmanager, terwijl productieleiders podiumkunsten zich hebben toegelegd op theater, musical- en dansproducties.

De drie beroepen lijken sterk op elkaar: steeds gaat het er om goed leiding te geven, de juiste contacten te leggen, en ook oog voor de kosten te hebben. Als manager ben je aan manusje van alles: je moet letten op de wensen van de doelgroep, maar tegelijkertijd het budget in de gaten houden. Sponsoren zoeken, vergunningen aanvragen, de techniek inhuren: het hoort er allemaal bij.

Hotel, horeca, vrijetijd en toerisme

Hotel-, toerisme en vrijetijdsmanagers

Al deze vijf beroepen zijn management- of adviesfuncties. Wie aan de slag wil in de horeca, en graag zelf de leiding wil nemen, kan bijvoorbeeld een eigen bedrijfje beginnen, zoals een restaurant of cateringbedrijf. De horecaondernemer managet de eigen onderneming, en houdt zich bezig met alle aspecten van de bedrijfsvoering: van personeelsbeleid tot voorraadbeheer, van marketing tot financiën.

Wanneer de onderneming groeit, is de kans groot dat hij een manager inhuurt, om een deel van deze taken over te nemen. Een afdelingsmanager neemt dan de leiding van een bepaalde afdeling over. Gaat het om een hotel, dan heeft de hotelmanager de verantwoordelijkheid over de dagelijkse gang van zaken.

Iets verder af van de dagelijkse praktijk staan recreatiedeskundigen en vrijetijdsmanagers. Zij runnen geen bedrijf maar bekijken de hele markt, en geven vervolgens advies aan de VVV of een gemeente. Zij maken beleid, om bijvoorbeeld het toerisme in een bepaalde regio te stimuleren.

Selecteer deze beroepensector

Reisbegeleiders en reisbranchemedewerkers en -managers

Wie in het toerisme aan de slag wil kan in één van deze vier beroepen terecht komen. Alle vier de banen vind je terug in de reisbranche; bij reisbureaus of touroperators. Het meest bekende beroep is misschien wel de reisbranche-medewerker, die in een reisbureau klanten helpt een reis of een hotel te boeken. Hij of zij gaat de wensen van de klant na en probeert een passend aanbod te doen. Op de bestemming zelf werken reisbegeleiders, die het aanspreekpunt voor de vakantiegangers zijn. Zij regelen zaken op locatie en zorgen dat de reis zo aangenaam mogelijk verloopt.

Minder zichtbaar zijn de toeristische medewerkers die, op de achtergrond, de reizen samenstellen en inkopen. Ook de managers van de reisorganisaties werken achter de schermen: zij geven bijvoorbeeld leiding aan filiaal van een reisbureau of aan een afdeling op het hoofdkantoor. Hier werken verder nog medewerkers aan marketingacties en de productie van reisgidsen. Voor wie één van deze beroepen ambieert, is een hbo-opleiding Toerisme of Toeristisch Management een goede start.

Selecteer deze beroepensector

Horeca, catering, events en congresmedewerkers

Wie werkt in de horeca of de catering heeft vrijwel elke dag direct contact met de klant. Je moet daarom goed met mensen kunnen omgaan. Steeds ben jij het visitekaartje van jouw bedrijf en probeer je alle gasten hartelijk te ontvangen. Dit kan gebeuren in een hotel, restaurant, of café (ho-re-ca) of op de locatie van een bepaald evenement of feest: dan gaat het om catering.

Veel werkzaamheden vinden ook achter de schermen plaats, zoals het contact leggen met leveranciers, het opstellen van budgetten, en het maken van een draaiboek. Wie werkt in de eventondersteuning heeft nog meer te maken met zulk voorbereidend werk: om een congres op poten te zetten moet veel worden geregeld. Vaak betekent dit een complexe uitdaging op logistiek, commercieel en operationeel gebied. Wie interesse heeft in één van deze beroepen kan kiezen voor de hotelschool of een opleiding in de richting van horeca- of evenementenmanagement.

Selecteer deze beroepensector

Entertainment en eventmanagers

In deze beroepen draait alles om organiseren: het plannen en uitvoeren van allerlei soorten evenementen. Als eventmanager houd je je bijvoorbeeld bezig met het op poten zetten van congressen, beurzen of festivals. Culturele acts en muziekfestivals behoren tot het specialisme van de entertainmentmanager, terwijl productieleiders podiumkunsten zich hebben toegelegd op theater, musical- en dansproducties.

De drie beroepen lijken sterk op elkaar: steeds gaat het er om goed leiding te geven, de juiste contacten te leggen, en ook oog voor de kosten te hebben. Als manager ben je aan manusje van alles: je moet letten op de wensen van de doelgroep, maar tegelijkertijd het budget in de gaten houden. Sponsoren zoeken, vergunningen aanvragen, de techniek inhuren: het hoort er allemaal bij.

Selecteer deze beroepensector