Terug naar het overzicht

Buitenlandervaring opdoen? Dit zijn de mogelijkheden!

Steeds meer jongeren dromen ervan om voor of tijdens hun studie internationale ervaring op te doen. Een tijdlang studeren of werken in het buitenland biedt niet alleen persoonlijke groei, maar versterkt ook je cv én je wereldbeeld. Bij sommige studies is dat onderdeel van het studieprogramma, maar wat als zo’n buitenlandervaring geen onderdeel van jouw toekomstige favoriete opleiding is? Geen zorgen – er zijn genoeg andere mogelijkheden om tóch die internationale stap te zetten. Hieronder zetten we de opties voor je op een rijtje. 

1. Stage in het buitenland 

Een stage in het buitenland is een perfecte manier om praktijkervaring op te doen én een nieuwe cultuur te ontdekken. Veel opleidingen staan open voor buitenlandse stages, zelfs als dit niet verplicht is. Binnen onderwijsinstellingen zijn er vaak uitwisselingsprogramma’s waar je je voor kunt aanmelden die niet studiegebonden zijn. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een stageplek buiten je studie om, of zelfs in je tussenjaar.Dit kan door bedrijven in het buitenland te benaderen of platforms gevestigd in Nederland zoals AISEC. Stageplek gevonden? Let dan wel op een goede verzekering, huisvesting en visum, ook dit moet je zelf regelen. Vraag hiervoor vrienden die eerder een buitenlandse stage hebben gedaan of je ouders om hulp.  

Voordelen: 

  • Relevante werkervaring, goed voor je CV 

  • Uitbreiding van je internationale netwerk 

  • Verbetering van je taalvaardigheden 

2. Semester abroad 

Een semester abroad betekent dat je een half jaar van je studie aan een buitenlandse universiteit volgt. Ook als dit geen verplicht onderdeel van je opleiding is, kun je vaak via ‘vrije keuzeruimte’ of in overleg met je studieadviseur voor deze optie kiezen. Deze studiepunten komen wél op je diploma te staan, wat je dan weer aan je CV kunt toevoegen. Universiteiten hebben vaak partnerinstellingen waarmee uitwisseling mogelijk is, informeer hier op tijd naar zodat je de aanmelddeadline niet mist.  

Voordelen: 

  • Studeren in een compleet nieuwe leeromgeving 

  • Kennismaking met een ander onderwijssysteem 

  • Nieuwe vrienden van over de hele wereld 

3. Minor in het buitenland 

Een minor biedt ruimte om je studie te verbreden of verdiepen. Dit is iets wat je vaak in je tweede of derde studiejaar doet. Een minor kan zijn: journalistiek, maar ook een vakkenpakket wat je zelf samenstelt. Sommige hogescholen en universiteiten bieden internationale minors aan, waarbij je (een deel van) de minor in het buitenland kunt volgen. Je kunt ook zelf een minor samenstellen bij een buitenlandse instelling. Overleg wel goed met je examencommissie over de erkenning van de vakken. 

Voordelen: 

  • Flexibiliteit in keuzevakken 

  • Zelfstandig je buitenlandervaring vormgeven 

  • Mogelijkheid tot specialisatie in een internationaal vakgebied 

4. Tussenjaar 

Soms past een studie-gerelateerde buitenlandervaring niet binnen de strakke planning van je studie of jouw wensen. In dat geval kun je overwegen om een tussenjaar te nemen, je vakken tijdelijk uit te stellenof te reizen in je vrije tijd. Wij geven zetten wat ideeën voor je op een rijtje:  

  • Reizen:  

Veel geslaagde eindexamenleerlingen kiezen ervoor om voor hun studie een tussenjaar te nemen. Deze kan je vullen met allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld een gave reis. Denk aan backpacken in Azië, werken op een boerderij in Australië (via een organisatie zoals WWOOF), vrijwilligerswerk doen op een school in Afrika, of rondtrekken door Europa met eeninterrailpas.  

  • Vakken uitstellen:  

Toch al begonnen met studeren, maar mis je de vrijheid van die lange zomervakantie al? Je kunt ervoor kiezen, in overleg met je studiecoördinator, om je vakken te verdelen over een langere periode of je studie te combineren met vrijwilligerswerk of stage in het buitenland. Dit verschilt per studie dus zorg dat je hier op tijd naar informeert.  Er zijn ook programma’s speciaal ontworpen voor tussenjaren waar je een taalcursus kunt volgen, bijvoorbeeld Spaans in Valencia of Madrid. Je kunt ook nog kiezen voor een uitwisseling via een organisatie buiten jouw schoolinstelling om. Blijf je binnen Europa? Dan kan dat onder andere via Erasmus+. 

  • Werken:  

Om al deze leuke invullingen van een tussenjaar te kunnen bekostigen moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Denk aan een zomerbaantje als animatiemedewerker op de camping, of bij een strandtent waar je vast een lekker tintje op loopt. Naast een mooi zakcentje, maak je hier ook nieuwe vrienden en is het een leerzaam avontuur. Kies vooral iets wat bij jou past!  

Voordelen: 

  • Volledige vrijheid  

  • Zelfontwikkeling en zelfstandigheid 

  • Tijd om te ontdekken wat je écht wilt 

5. Uitwisseling 

Hoewel uitwisseling vaak onderdeel is van een studieprogramma, kun je soms ook buiten de standaardroutes deelnemen aan uitwisselingsprojecten. Denk aan korte zomerprogramma’s, winter schools of internationale samenwerkingsprojecten. Informeer bij je international office of studiebegeleider naar de mogelijkheden. 

Voordelen: 

  • Korte, intensieve buitenlandervaring 

  • Specifieke onderwerpen of projecten 

  • Vaak georganiseerd en begeleid 

Tot slot: denk vooruit en regel het op tijd 

Een buitenlandervaring vergt voorbereiding. Begin op tijd met oriënteren, stel vragen aan je studieadviseur of hetinternational office van jouw onderwijsinstelling, en kijk naar beurzen of subsidies zoals Erasmus+. Onthoud: zelfs als het niet standaard in je programma zit, zijn er altijd creatieve manieren om toch die internationale ervaring op te doen. 

Weten hoe een buitenland ervaring eruit kan zien?

Lees dan hier de ervaring van Melanie. Zij ging voor een dansstage naar New York!