Terug naar het overzicht
Uitgelicht: horeca en bakkerij
Ben je handig met deeg, gefascineerd door brood en banket, of vind je het geweldig om gasten te bedienen? Dan is het mbo in de richting horeca & bakkerij misschien iets voor jou. In dit artikel ontdek je wat je leert, welke niveaus er zijn, wat je kunt doen na je opleiding en of het iets is voor jou.
Wat is de mbo‑opleiding Horeca & Bakkerij?
De mbo‑richting Horeca & Bakkerij omvat een aantal opleidingen waarbij je leert werken met eten, drinken, gastvrijheid én bakken. Je start vaak met praktisch werk: bakken, serveren, klantcontact, werken in een echte bakkerij of horecagelegenheid.
Er zijn verschillende niveaus (vanaf entree of niveau 1 tot niveau 4) en verschillende leerwegen (BOL = vooral school + stage, BBL = werken + leren). Hoe hoger het niveau, hoe meer verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en ook zakelijke en leidinggevende taken erbij komen.
Voorbeelden van opleidingen:
Enkele concrete mbo‑opleidingen in deze richting:
- Zelfstandig werkend kok (niveau 3): je leert alles van deeg en broodbakken tot luxe brood en banket. Je werkt praktisch in de bakkerij, stage hoort erbij.
- Leidinggevende bakkerij (niveau 4): naast vaktechniek leer je organiseren, leidinggeven, financiële en productieprocessen. Je overziet wat er moet gebeuren in een bakkerij.
- Zelfstandig werkend bakker (niveau 4): Je leert brood, taart, koekjes enzovoort te maken. Je maakt dus kennis met allerlei soorten baksels en hun ingrediënten. Natuurlijk steek je zelf ook de handen uit de mouwen en ga je oefenen met bakken
- Meewerkend horeca ondernemer (niveau 4): Combineer horeca-praktijk met ondernemerschap: je helpt in de bediening, keuken, leert inkoop, personeelszaken en commercieel denken.
Opbouw van de opleiding:
Zo’n mbo‑opleiding is vaak opgebouwd uit drie delen:
1. Basisdeel
Hier leer je algemene vaardigheden: taal, rekenen, samenwerken, klantgerichtheid, hygiëne etc. Vaak ook onderdelen die gelden voor alle opleidingen binnen Horeca & Bakkerij.
2. Profieldeel
Dit is wat meer gespecialiseerd: koken, bakken, bedieningsvaardigheden, banket, brood, kwaliteitszorg, productieprocessen etc. Hier kies je afhankelijk van richting (bakkersroute, horeca, etc.).
3. Keuzedelen / verdieping
Soms kun je kiezen voor extra vakken: meer over voeding, marketing, duurzaamheid, of specialisaties zoals boulangerie en patisserie. Hiermee kun je je opleiding afstemmen op je interesses.
Wat leer je precies (vaardigheden & vakken)
Tijdens de opleidingen kun je denken aan:
- Technische bakkerijvaardigheden: brood, banket, deegsoorten, bak technieken, afbakken, decoratie etc.
- Horeca‑vaardigheden: serveren, klantcontact, hygiëne, gastvrijheid, voorraden beheren etc.
- Ondernemersvaardigheden: bedrijfsvoering, administratie, inkoop, kostenberekening, marketing etc.
- Leiding geven: personeel aansturen, productieprocessen bewaken, kwaliteitscontrole etc.
Stage en praktijk
Een groot deel van je opleiding bestaat uit praktijk: je werkt namelijk in een echte bakkerij of horecagelegenheid tijdens de stage. Hier leer je omgaan met producten, klanten en werkdruk. Op school leer je de basis van het vak zoals keuken laboratoria en de kunst achter het bakken.
Wat kun je worden na je opleiding?
Met een mbo‑diploma Horeca & Bakkerij kun je kiezen uit allerlei banen, afhankelijk van niveau en richting:
- Broodbakker, banketbakker, zelfstandig werkend bakker.
- Boulanger (specialist in brood) of patissier (specialist in banket).
- Werken in horeca: bediening, keuken, bediening & gastbeleving.
- Leidinggevende functies in bakkerij of horeca, ondernemer worden, eigen zaak starten.
Salaris & kansen
-
Het startsalaris is afhankelijk van niveau, regio en werkgever. Voor mbo niveau‑3/4 in de bakkerij/horeca zijn de uurtarieven vaak tussen de €10–€15+ bruto, afhankelijk van ervaring en werkuren.
-
De branche biedt baankansen: er is altijd vraag naar bakkers, banketbakkers, horecamedewerkers. Vooral als je specialiseert bent in een bepaalde techniek of product kan je het ver schoppen. Hoe hoger je niveau en hoe breder je opleiding (ondernemerschap, leiding geven), hoe meer mogelijkheden qua loopbaan en zelfstandigheid.
Toelating & duur
- Niveau‑3 en niveau‑4 opleidingen vereisen meestal een vmbo‑diploma (theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg) of een relevant mbo niveau 2 of 3 diploma.
- Duur varieert: niveau 3 meestal zo’n 2‑3 jaar; niveau 4 opleidingen vaak 3‑4 jaar.
- Leerwegen: BOL (school + stage) is gebruikelijk, soms BBL (meer werkend leren).
Is deze opleiding iets voor jou?
Doe de test!
Ga jij binnenkort naar een open dag en wil je optimaal voorbereid zijn? Lees dan hier hoe je dat doet!
De mbo‑opleidingen Horeca & Bakkerij combineren vakmanschap, gastvrijheid en vaak ook ondernemerskwaliteiten. Of je nou brood wilt bakken, banket wilt perfectioneren, klanten wilt bedienen of uiteindelijk je eigen zaak wilt beginnen: er is voor veel verschillende smaken en ambities wel een opleiding.
Als je graag iets leert waarin je meteen ziet wat je doet, waarin je werkt met je handen én met mensen, dan ligt hier een mooie carrière.