Terug naar het overzicht

De belangrijkste verschillen tussen hbo en wo

Dat je met een universitaire opleiding de beste kansen op arbeidsmarkt hebt en het meest verdient, is al lang niet meer zo. Een opleiding op het hoogste niveau ligt niet meer bij iedereen voor de hand. Zo kiest ongeveer één op de zes vwo'ers voor een hbo-opleiding en ook steeds meer havisten stromen door naar het mbo. Maar hoe weet je nou wat het beste bij je past? Om de juiste keuze te maken is het goed om te weten wat de belangrijkste verschillen tussen zijn de onderwijsniveaus. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Voor sommige vwo'ers is het vanzelfsprekend om voor een universitaire studie te kiezen, omdat dat het 'hoogst haalbare' zou zijn en de omgeving dat van je verwacht. Als vwo'er heb je uiteindelijk dus de meeste opties maar dat kan juist heel lastig zijn. Als havist heb je meer dan genoeg opties en kun je uiteindelijk ook op de universiteit terecht komen, mocht je dat graag willen. Wil je meer weten over de verschillende opties na de havo? Lees dan dit artikel. Wil je meer weten over de verschillen tussen hbo en wo-onderwijs? Lees dan hieronder verder. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds geen idee? Scroll dan naar beneden voor een handig testje om te ontdekken welke onderwijsniveau het best bij je past.

Voordat we wat uitgebreider ingaan op de verschillen tussen hbo en wo, staan ze hier overzichtelijk naast elkaar: 

Hbo-opleiding

Wo-opleiding

  • Duur: 4 jaar
  • Duur: 3 jaar bachelor en 1 à 2 jaar master
  • Toepassen wat je leert
  • Onderzoeken en zelf nieuwe kennis ontwikkelen
  • Samenwerken en aanwezigheidsplicht
  • Zelfstudie
  • Verplichte stage(s)
  • Geen of een korte stage
  • Onderzoek naar de oplossing voor een probleem  
  • Onderzoek naar de oorzaak van een probleem
  • Enigszins beroepsgericht
  • Onderzoeksgericht
  • Begeleiding in de vorm van een mentor
  • Begeleiding in de vorm van een studiebegeleider

 

Praktijkgericht vs. theoretisch

Een van de grootste verschillen tussen hbo en wo is de manier van leren. Het hbo is voornamelijk praktijkgericht: studenten passen kennis direct toe in opdrachten, stages en projecten. Bij veel hbo-opleidingen word je klaargestoomd voor een specifieke beroepsgroep.  Als je Pabo doet bijvoorbeeld, word je leerkracht en als je Verloskunde gaat studeren, word je verloskundige, daar kies je voor. Het wo is daarentegen meer theoretisch ingesteld en richt zich op wetenschappelijk onderzoek, analytisch denken en academische vaardigheden. Wo-studenten leren complexe vraagstukken te analyseren en nieuwe inzichten te ontwikkelen, wat vaak resulteert in een diepgaandere theoretische basis. Veel wo-studenten hebben tijdens hun studie nog geen idee wat ze daarna (willen) gaan doen, terwijl dat bij hbo-studenten doorgaans wat duidelijker is. 

Onderwijsmethode 

Bij een hbo-opleiding werk je vaak in groepsverband samen aan verschillende soorten projecten en praktische opdrachten, soms voor echte bedrijven of organisaties. Daarnaast zijn er bij de meeste hbo-opleidingen diverse stages die je moet doen. Op deze manier doe je alvast wat ervaring op en kan je een beetje proeven hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Op het hbo heb je vaak ook vaste klassen en krijg je klassikaal les, zoals je op de middelbare school gewend bent. Wo-studenten werken meer individueel, krijgen te maken met hoorcolleges en besteden veel tijd aan theorie en wetenschappelijk onderzoek. Hbo-onderwijs heeft een iets schoolser karakter en daarbij is overgang van de middelbare school meestal minder extreem. 

Studieduur

Een hbo-bachelor duurt meestal vier jaar, terwijl een wo-bachelor vaak drie jaar in beslag neemt. Bij een hbo-opleiding moet je in totaal 240 studiepunten halen en loop je minimaal een half jaar stage. Bij een wo-bachelor moet je 160 studiepunten halen. Dit wordt bijna altijd opgevolgd door een master van één of twee jaar, waardoor de totale studieduur vaak langer is dan bij hbo. Tegenwoordig is het echter steeds normaler om na je hbo ook een master te volgen. Je kunt kiezen voor een hbo-master of met een pre-master kun je ook kiezen voor een master aan de universiteit. Ook goed om te weten: een hbo-master is op papier 'even veel waard' als wo-master!

Carrièremogelijkheden

In het hbo word je veelal voorbereid op een bepaald beroep. Door je ervaringen tijdens stages kun je vaak al snel aan de slag in het werkveld. Denk aan een beroep in het onderwijs, de zorg, techniek, economie of in communicatie. Wo’ers hebben doorgaans een sterkere theoretische basis en komen vaker terecht in functies waar onderzoek, analytisch en strategisch denken centraal staan. Ook zijn wo-afgestudeerden beter voorbereid op een promotietraject (PhD), wat de mogelijkheid biedt om door te groeien binnen de academische wereld. Daarnaast worden wo-afgestudeerden vaak aangenomen voor functies op beleidsniveau of bij internationale bedrijven.

International classroom

Op universiteiten worden opleidingen vaker in het Engels aangeboden, hier zitten dan ook veel internationale studenten van andere nationaliteiten. Ook wordt er op universiteiten vaak meer aandacht besteed aan internationale samenwerking met ander universiteiten, waardoor wo-studenten meer internationale mogelijkheden hebben, bijvoorbeeld om een semester in het buitenland te studeren. Op het hbo zijn er steeds meer Engelstalige opleidingen, maar ligt de focus op de Nederlandse arbeidsmarkt en samenwerking met bedrijven binnen specifieke sectoren. 

Conclusie

De keuze tussen hbo en wo hangt af van je leerstijl, interesses en toekomstplannen. Wil je graag iets meer praktijkgericht leren en hou je van samenwerken voor projecten en opdrachten? Dan is hbo een goede keuze. Kun je goed zelfstandig werken en ben je geïnteresseerd in diepgaand onderzoek en theorie? Dan past wo beter bij je. Het kan ook zijn dat je op je 17e of 18e nog niet klaar bent voor een universitaire opleiding maar als je iets ouder bent wel. Uiteindelijk kun je ook na het eerste jaar van je hbo nog doorstromen naar een wo-bachelor. Het is dan wel van belang dat je je propedeuse hebt gehaald (diploma voor het succesvol afronden van je eerste jaar) Het belangrijkste is om iets te kiezen wat bij je past en wat je leuk vindt. Dat kun je het best ontdekken door veel open dagen en meeloopdagen te bezoeken, maar ook door studenten te spreken. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van wat het beste bij je past om vervolgens een weloverwogen studiekeuze te maken. 

Twijfel je nog? Wij hebben een kort testje gemaakt waarmee jij in een paar minuten kan ontdekken welk opleidingsniveau het beste bij jou past!

Doe de test

 

Zie hieronder een handig schema met de mogelijkheden voor havisten en vwo'ers en welke stappen je kunt doorlopen:

 undefined