Terug naar het overzicht

Alles wat je moet weten over numerus fixus opleidingen

Het maken van een studiekeuze is al moeilijk genoeg, maar wat als je eerst geselecteerd moet worden om überhaupt binnen te komen bij een opleiding? Er zijn verschillende opleidingen waarbij je je vóór 15 januari al moet inschrijven, de zogeheten 'numerus fixus studies'. Wat betekent dat eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Wij vertellen het je in dit artikel.

Wat is numerus fixus eigenlijk?

Vertaald vanuit het Latijn betekent numerus fixus letterlijk: vastgesteld aantal. Bij een numerus fixus opleiding is er een beperkt aantal studenten dat aan de studie mag beginnen. Dit betekent dat opleidingen niet iedereen toelaten, als er meer aanmeldingen zijn dan het maximale aantal plaatsen. Onderwijsinstellingen bepalen door een selectieprocedure wie de gelukkige studenten zijn!

Voor welke opleidingen geldt er een numerus fixus?

Hieronder vind je een aantal studies waarvoor een numerus fixus geldt. De complete lijst met fixusopleidingen vind je via deze link. Wel handig om te weten als je één van deze opleidingen op je shortlist hebt staan. 😉

  • Verloskunde (hbo)
  • Geneeskunde (wo)
  • Fysiotherapie (hbo)
  • Psychologie (wo)
  • Bouwkunde (wo)
  • Forensisch onderzoek (hbo)
  • Biomedische Wetenschappen (wo)
  • Vastgoed & makelaardij (hbo)
  • Criminologie (wo)

Hoe selecteren opleidingen hun studenten?

Opleidingen kiezen de meest geschikte kandidaten met een selectieprocedure. Hogescholen en universiteiten kunnen bijvoorbeeld selecteren op basis van schoolprestaties, motivatie, persoonlijkheid, cv en resultaten van toetsen die je moet afleggen. Hoe de selectieprocedure er precies uitziet, bepalen de opleidingen zelf. Dus dat verschilt per opleiding. 

Handig om te weten

1. Meld je op tijd aan via StudieLink. Hiervoor heb je een DigiD nodig dus vraag die op tijd aan. Dit duurt meestal drie werkdagen, maar houd rekening met vertraging. 

2. Je mag je voor maximaal twee fixusopleidingen inschrijven, als je je kansen wilt verdubbelen. Er zijn ook uitzonderingen zoals Geneeskunde, Fysiotherapie, Verloskunde, Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Voor deze studies mag je je maar bij één onderwijsinstelling aanmelden. Je kunt je daarnaast dan nog wel voor een andere fixusopleiding aanmelden. 

3. De deadline om je aan te melden is dus al op 15 januari!

4. Kijk goed hoe vaak je de selectieprocedure mag overdoen. Dit verschilt per onderwijsinstelling. 

5. Als je rangnummer net boven het maximumaantal ligt heb je een grote kans dat je alsnog wordt toegelaten. Er vallen namelijk altijd studenten uit. Schrijf je dus niet direct uit!  

Hulp bij decentrale selectie

Heb jij je aangemeld voor een fixusopleiding en wil jij goed voorbereid zijn voor de selectie- of toetsdag? Bij de Decentrale Student kun je voor bepaalde fixusopleidingen trainingen of privé bijles volgen en word je persoonlijk begeleid tijdens het hele proces. Verschillende coaches helpen jou bijvoorbeeld bij het opstellen van je cv- en motivatieformulier. Ook zijn er selectietrainingen waarin de docenten de stof behandelen voor de selectietoetsen. Op deze manier oefen je de stof en ben je nóg beter voorbereid op de selectie- of toetsdag!

Wat als ik de selectieprocedure niet heb gehaald?

Hartstikke vervelend natuurlijk als je niet geselecteerd bent voor je favoriete opleiding. Gelukkig zijn er nog genoeg andere opties, maar het is wel verstandig als je hier van tevoren rekening mee houdt. Zo is de tegenslag beter te relativeren. Zorg dus voor een back-up plan zoals een andere opleiding, een andere hogeschool of universiteit, studeren over de grens (bijvoorbeeld in België) of een tussenjaar.

Alle data op een rijtje

  • 1 oktober t/m 15 januari: aanmelden in Studielink 
  • 16 januari t/m 14 april: selectieprocedure (kijk op de website van de instelling voor de exacte data) 
  • 15 april: je rangnummer wordt bekend gemaakt in Studielink
  • 1 mei: aanmelddeadline voor reguliere studies (let op: daar zitten dus maar twee weken tussen!)
  • Vóór 1 september: verzoek tot inschrijving annuleren of selectiepoging ongedaan maken.

Succes!