Wo
Voltijd
36 maanden

In de toekomst zullen we voor energie en voedsel steeds meer afhankelijk zijn van constructies op het water. Maritieme Techniek gaat over alle drijvende constructies op het water. Denk aan drijvende windmolenparken, zonnepanelen, zeewierboerderijen en havens op zee. Ook installatieschepen zijn van groot belang, om bijvoorbeeld die drijvende constructies aan te leggen of om constructies te installeren die alternatieve grondstoffen van de zeebodem kunnen halen.

De zee biedt een grote kans in de transitie naar een duurzamere wereld. Tijdens de bacheloropleiding Maritieme Techniek leer je stap voor stap hoe je als ingenieur alle drijvende constructies kunt ontwerpen en maken die hiervoor nodig zijn. En zoek je naar technische oplossingen voor het verduurzamen van schepen. Je legt de basis om je verder te kunnen ontwikkelen en specialiseren in een master, bijvoorbeeld in de richting van Marine Technology, Offshore & Dredging Engineering of Mechanical Engineering.

Over de opleiding

Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om Maritieme innovaties: we zijn al heel lang verbonden met de zee én zijn we toekomstgericht. Maritieme Techniek aan de TU Delft is de enige maritieme opleiding op academisch niveau. Voor de ingenieurs die we bij Maritieme Techniek opleiden, bieden de constructies op zee steeds weer nieuwe technische uitdagingen.

Wat ga ik leren?

Als student Maritieme Techniek krijg je een uitgebreid pakket aan natuur- en wiskundevakken en leer je hoe je dit kunt toepassen op voorbeelden uit de maritieme praktijk. Tijdens de studie doe je inhoudelijke kennis op, zodat je met een kritische blik naar het werkveld leert kijken.

Hoor- en werkcolleges worden afgewisseld met practica en projecten waarin je berekeningen maakt en toepast op praktische voorbeelden. In deze projecten leer je samenwerken, presenteren en rapporteren; onmisbaar in je latere werk. Een aantal van de (grote) hoorcolleges volg je samen met Werktuigbouwkundestudenten.

De omvang van de opleiding (ca. 80 eerstejaars studenten) maakt het mogelijk dat je al tijdens het eerste jaar op verschillende manieren praktijkervaring opdoet. Zo leer je tijdens projecten of practica bijvoorbeeld om te lassen of om golven te programmeren. Daarnaast organiseert de studievereniging William Froude regelmatig bedrijfsexcursies. Voor jou de uitgelezen kans om het innovatieve karakter van Maritieme Techniek meteen in de praktijk te zien.