Geschiedenis maakt je nieuwsgierig naar alles wat er in de wereld gebeurt. Het geeft je de nodige achtergrond om hedendaagse ontwikkelingen beter te begrijpen. In deze bacheloropleiding leer je omgaan met hedendaagse en historische bronnen. Zo ontwikkel je een kritische geest en een open blik op onze maatschappij, maar ook op andere samenlevingen.
Over de opleiding
Historici hebben een diepgaand inzicht in het verleden. Die kennis gebruiken ze om recente maatschappelijke, culturele en internationale ontwikkelingen te begrijpen. Als historicus/a zet je steeds een kritische bril op om bronnen te zoeken en te analyseren. Zo bestudeer je een complexe geschiedenis van menselijke ervaringen en gebeurtenissen die op elkaar ingrijpen en elkaar beïnvloeden.
De bacheloropleiding in de geschiedenis steunt op drie pijlers.
- Vertellen over het verleden (historische overzichten en verdieping): In het eerste jaar krijg je een diepgaand overzicht van de westerse geschiedenis, van de klassieke oudheid tot nu, inclusief het Europese kolonialisme. Het is een opfrissing en verdieping van wat je in het middelbaar onderwijs hebt geleerd. In de volgende jaren volg je ook vakken over klimaatgeschiedenis en de geschiedenis van andere culturen. Ten slotte zoom je in op een aantal regio’s – van de Nederlanden tot China of van Latijns-Amerika tot Zuid-Afrika. Je legt daarin je eigen accent en kiest zelf over welke regio’s en thema's je meer wilt leren.
- Geschiedenis schrijven (historische ateliers): een even belangrijk onderdeel van de opleiding is de vaardigheid om zelf geschiedenis te schrijven. Via een hele reeks oefeningen leer je werken met historische bronnen (archiefdocumenten, oude publicaties, maar ook bv. foto’s en interviews). Je leert ook efficiënt materiaal zoeken (zowel in een bibliotheek als op het internet), kritisch bronnen analyseren, vragen formuleren, antwoorden geven, een presentatie voorbereiden en een synthese schrijven. Het zijn allemaal vaardigheden die van pas komen in heel wat beroepssectoren.
- De samenleving begrijpen (reflectie en verbreding): om het verleden te begrijpen, moet je vertrouwd zijn met heel wat domeinen uit de samenleving. Een derde pijler van de opleiding bestaat daarom uit verbredende vakken (politicologie, economie, psychologie, kunstgeschiedenis, sociologie, literatuurwetenschap, recht, religiewetenschap, geografie, antropologie en wijsbegeerte). Geen enkele andere opleiding biedt je zo’n breed scala. Als je werkt met anderstalige bronnen of naar het buitenland gaat, kun je ook een niet-westerse taal volgen als onderdeel van je programma.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je bent geboeid door het verleden. Je wilt graag weten wat er in de loop van de geschiedenis allemaal gebeurd is en waarom.
- Je beseft dat je de huidige denkpatronen en samenlevingsvormen enkel kunt begrijpen door te kijken naar hun evolutie door de eeuwen heen.
- Je hebt een ruime kijk op de wereld en wilt graag begrijpen waarom andere culturen anders denken.
- Je bent ook geïnteresseerd in andere humane en sociale wetenschappen (politicologie, antropologie, recht, economie, psychologie en sociologie).
- Je bent van nature nieuwsgierig, je zoekt vaak naar informatie en je leest graag.
- Je hebt een kritische geest en je kunt een eigen standpunt formuleren en staven.
- Je schrijft vlot en beschikt over een goede passieve kennis van het Frans en het Engels.
- Je kunt correct en snel teksten analyseren en samenvatten.
Deze opleiding is te volgen in Leuven of in Kortrijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding geschiedenis.