Ben je enthousiast over intelligente elektronische apparaten? Omarm de digitale wereld! Leer hoe je zowel hardware als software voor slimme systemen kunt ontwikkelen. Word Embedded Systems Engineer!
Bij deze studie werk je aan echte projecten samen met andere engineers. Ook kun je themaroutes kiezen op het gebied van waterstoftechniek en robotics. Na het afronden van deze routes krijg je een speciaal erkend certificaat. Heb je interesse in zorgtechnologie? Ga dan in je 2e-jaar aan de slag met een zorgproject in het Health Concept Lab.
Hoe kan student zich het beste ontwikkelen bij deze opleiding?
Je leert bij de studie Embedded Systems Engineering: hardware en software programmeren, slimme producten ontwikkelen, presenteren, vergaderen en projecten leiden. Alle theorie wordt direct toegepast bij (bedrijfs) projecten. Tijdens de projecten werk je samen met studenten en bedrijven. De docenten begeleiden jullie daarbij als tutor en expert.
Zo leer je om slimme embedded systemen te ontwikkelen voor talloze toepassingen. Zie je het al voor je? Een slimme blinde geleidestok. Een medisch systeem voor onmiddellijke diagnose van ziekten. Een slimme thermostaat. Of help brandweerlieden met een draadloos sensornetwerk voor branddetectie.
De HAN heeft veel moderne praktijkruimtes, die worden beoordeeld als excellent! In de ruimtes ben je bezig met het ontwikkelen, testen en verbeteren van verschillende projecten.
Hardware, software en techniek
Embedded Systems Engineering is de toekomst! Bij deze opleiding draait het om een combinatie van hardware, software én techniek. Tijdens de opleiding verdiep jij je in de kleine wonderen van techniek en maak je deze nóg beter en gebruiksvriendelijker. Denk aan bewegende etalagepoppen, een blackbox voor auto’s, automatische lichtbediening, ‘Google glass’, interactief speelgoed, een koelkast die zelf voedsel inkoopt, of het automatische besturingssysteem van een auto.
Globale indeling van de opleiding Embedded Systems Engineering
De basisindeling bij Embedded Systems Engineering bestaat uit een major en een minor.
De major is de hoofdrichting van de opleiding waarin je je beroepscompetenties ontwikkelt. De minor is een ‘bijvak’ waarin je je beroepscompetenties verbreedt of verdiept om je in je beroepsuitoefening te kunnen profileren. De keuze van een minor is afhankelijk van jouw ambities en talenten.
Als je een major en een minor hebt afgerond ben je startklaar voor de arbeidsmarkt.
Welke vakken volg je bij Embedded Systems Engineering?
Tijdens je opleiding komen o.a. de volgende vakken aan bod:
- Digitale techniek
- Computertechniek en interfacing
- Elektronica
- Realtime operating systems
- Databases
- Programmeertalen C en C++
- Regeltechniek
- Datacommunicatie
- Computerarchitectuur
Aan de slag met Embedded Systems Engineering
De vraag naar ingenieurs Embedded Systems Engineering, die systemen met ingebouwde computers kunnen ontwerpen, bedienen en onderhouden is groot. Je kunt straks aan de slag bij grote bedrijven die hightech-apparatuur, machines en systemen ontwikkelen. Denk aan Philips Medical Systems, ASML, Océ of TNO. Maar ook bij toeleveranciers en in het midden- en kleinbedrijf vind je gemakkelijk een baan. Bijvoorbeeld als realtime softwareontwikkelaar, ontwerper digitale hardware, testengineer of consultant/adviseur.
Wil je meer weten?
Leuk dat je meer wilt weten! Op de website van de HAN vind je meer informatie over de opleiding. Wil je testen of de opleiding Embedded Systems Engineering iets voor jou is? Maak dan de test en ontdek het zelf!