Annemieke Keersmaekers - Student ALPO

Annemieke maakte voor het eerst kennis met de ALPO door een aantal mensen in haar omgeving die deze opleiding al volgden. “Zij waren zo enthousiast over de combinatie van de pabo en de universiteit dat ik besloot hier eens te gaan kijken. Dat heeft goed uitgepakt! Ik ben nu ontzettend blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en deze keuze heb gemaakt.” Zowel op de Pabo als op de universiteit voelt Annemieke zich thuis.

“Die combinatie is soms best wel uitdagend, maar vooral heel erg leuk en leerzaam. Ik vind het onwijs leuk om de kennis van Pedagogische Wetenschappen toe te passen op mijn stage.” Daarnaast heeft ze een goede band met haar klasgenoten en zijn haar docenten zeer betrokken bij de studenten. “Juist dat maakt voor mij de Academische Pabo zo fijn. Ik leer heel erg veel, ik vind de uitdaging die ik zoek en ik krijg daarbij de nodige steun en begeleiding van klasgenoten en docenten. Al vanaf dag 1 merkte ik dat ik met al mijn klasgenoten in hetzelfde schuitje zit en dat we heel veel twijfels bij elkaar herkennen. Door hier samen aandacht aan te besteden, merk je dat je niet de enige bent en word je door je studieloopbaangeleider heel goed begeleid in het proces als beginnende stagiaire.”

Het volgen van 2 opleidingen vraagt best wat discipline en een goede planning, maar vooral een grote wil. “Mijn ervaring is dat dit in het begin even zoeken en uitvinden is, maar dat je al vrij snel je draai vindt en weet hoe je dit het beste aan kan pakken. Als je goed plant, kom je een heel eind”. Van de stage, voor haar het hoogtepunt aan de opleiding, krijgt Annemieke veel energie. Ze wordt blij van het juf zijn en alle enthousiaste kinderen die ze iedere week weer wat mag leren. “Maar wat het met name zo leuk maakt, is dat ik kennis vanuit de universiteit direct toe kan passen. Hierdoor ervaar ik steeds weer de meerwaarde van mijn pedagogische achtergrond.”

Tijdens de opleiding ben je met verschillende projecten en opdrachten bezig. “Vanuit de universiteit ga je met een individueel kind aan de slag om allerlei testjes af te nemen en deze te verwerken. Of je schrijft een onderzoekje over leer- of ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Op de pabo ben je bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van een thema dat je uitvoert in je stageklas. Toch staat dit nooit los van elkaar, want de kennis die je opdoet uit universitaire projecten en opdrachten die je doet, kun je tijdens je stage inzetten. Andersom verhelderen de ervaringen van je stage de theoretische informatie die je krijgt op de universiteit.”

Annemieke Keersmaekers - Student ALPO

Overige testimonials bij Academie Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Joël Klein Lebbink - Student ALPO

"Wees niet bang om fouten op stage te maken, hier leer je juist weer van!"

Sil van der Meulen - Student ALPO

"De alpo is voor mij de perfecte combinatie tussen twee studies die me interesseren"

Valérie Baljet - Alumna ALPO

"Met de theorie die je hebt geleerd, help je kinderen in je klas"

Linde Peters - Student ALPO

"Het is mooi dat ik tijdens stage toepas wat ik geleerd heb"

Luke van Saane - Student ALPO

"Ik was meteen erg enthousiast om te beginnen en echt te leren lesgeven"