Terug naar het overzicht

Examen checklist: alle essentiële info op een rij

De eindexamens staan voor de deur. Ben jij al begonnen met leren of heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe kun je je het beste voorbereiden op deze belangrijke periode en wat is handig om te weten? Hieronder vind je een complete checklist met alles wat je nodig hebt om je eindexamen met succes af te ronden.  


Creëer overzicht
 

Voordat je begint, is het handig om een overzicht te maken van al je examenvakken. Noteer per vak welke hoofdstukken je moet leren en welke jij hierin het lastigst vindt. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat je te wachten staat en helpt je bij het maken van een planning. 


Maak een planning
 

Bekijk het examenrooster en check wanneer de examens voor jouw vakken gepland staan. Met het overzicht dat je eerder gemaakt hebt, kun je per vak inplannen wanneer je hiervoor gaat leren. Het ene vak heeft misschien meer aandacht nodig dan het andere. Plan ook één dag per week in als buffer, bijvoorbeeld vrijdag of zaterdag, voor onvoorziene gebeurtenissen zoals afspraken of ziekte. Of als je voor een bepaald vak toch meer tijd blijkt nodig te hebben. Zorg ook dat je voor jezelf rustmomenten inplant. Het is belangrijk om tussendoor te ontspannen om stress te beperken.  


Opgeruimd staat netjes
 

Voorkom onnodig zoeken door al je schoolboeken, aantekeningen en samenvattingen op één plek te verzamelen. Zorg er ook voor dat je altijd een opgeruimde werkplek hebt. Zo raak je niet onnodig afgeleid en kun je je beter focussen op de stof. 

Effectief studeren 

Een handige leermethode is het maken van flashcards. Schrijf bijvoorbeeld formules aan de ene kant van een kaartje en oefenexamenvragen aan de andere kant. Daarnaast kan het helpen om de stof aan iemand uit te leggen, zoals aan je klasgenoot, kat, spiegelbeeld óf door jezelf op te nemen terwijl je de stof uitlegt tijdens een wandeling. 


Raadpleeg de syllabus
 

Op examenblad.nl vind je voor elk examenvak een syllabus. Dit is een samenvatting van de benodigde lesstoffen die je kunt gebruiken bij het leren. Zorg dat je deze goed bestudeert, aangezien de syllabus leidend is voor de examens. 


Wat neem je mee?
 

Naast water en snacks (zonder verpakkingen) is het belangrijk om voldoende pennen en potloden, een gum, puntenslijper, rekenmachine, geodriehoek, passer en liniaal bij je te hebben. Tip: vermijd suikerhoudende snacks, zo voorkom je een dip in je bloedsuiker en blijf je beter geconcentreerd.  


Tips tijdens het examen
 

Als je een vraag niet weet, sla hem dan over en kom er later op terug. Schrijf het nummer van de vraag op een kladblaadje en ga verder met de rest van het examen. Herhaal een deel van de vraag in je antwoord om verwarring te voorkomen. Neem de tijd en controleer na afloop of je alle vragen hebt beantwoord en of je antwoorden leesbaar zijn. 

Bij vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde, zorg ervoor dat je de juiste eenheid achter je antwoorden plaatst en controleer het aantal significante cijfers om puntenverlies te voorkomen. 


Volg een examentraining 
 

Heb je nog moeite met een bepaald vak? Schakel dan extra hulp in door een examentraining te volgen. Bijvoorbeeld een examentraining van Lyceo waar je binnen twee dagen wordt klaargestoomd. Handig: met de kortingscode: TKMST-15 krijg je bovendien 15% korting. Ook handig: Als je wilt weten of je goed voorbereid bent op een bepaald vak, kun je ook eerst een examencheck doen. 


Met deze tips ben je goed voorbereid op je eindexamens en kun je met vertrouwen de examenperiode tegemoet gaan. Heel veel succes! 💪

 

Ook interessant: