Terug naar het overzicht

De nieuwste én populairste studies van 2023

Vind jij het lastig om een studie te kiezen? Je bent zeker niet de enige! Als je wel eens online research hebt gedaan, weet je dat er enorm veel studies zijn om uit te kiezen. Zo zijn er op universitair niveau al ruim 440 opleidingen en op hbo-niveau zelfs meer dan 1150. Teveel om uit te kiezen, vinden dan ook veel scholieren. We helpen je graag op weg met je studiekeuze, daarom zetten we een aantal gloednieuwe én de populairste studies voor je op een rij.

Nieuwe studies

Ondanks het al zo grote aanbod aan opleidingen, komen er steeds meer nieuwe bij. Dat is ook niet gek, want er vinden veel ontwikkelingen plaats in de wereld waarbij de vraag naar expertise op het gebied van technologie, gezondheid, duurzaamheid en natuurlijk kunstmatige intelligentie (AI) alleen maar groter wordt. Afgelopen tijd zijn er ongeveer 20 studies bijgekomen. Wij lichten hieronder drie gloednieuwe hbo-studies en drie wo-studies voor je uit.

3 nieuwe hbo studies:

1. Applied Data Science & Artificial intelligence

De vraag naar professionals met expertise op het gebied van AI neemt aanzienlijk toe de laatste tijd. Tijdens de studie Applied Data Science & Artificial Intelligence leer je hoe je data kan verzamelen en kan toepassen om innovatieve oplossingen te bieden in diverse sectoren. Dus ben jij gefascineerd door de nieuwste technologieën zoals zelfrijdende auto’s en AI? Dan wordt jij misschien wel opgeleid tot de ‘data scientist for the future’.

2. Bachelor of Cabaret

Is Hans Teeuwen of Jochem Myjer jouw grote voorbeeld en ambieer je wellicht ook een carrière in het cabaret? Tijdens de studie Bachelor of Cabaret leer je om je eigen perspectief op allerlei thema's te verbeelden in humoristische verhalen, taal en beeld. 

3. Biomedische Technologie

Bij Biomedische Technologie ga je technische producten ontwikkelen waardoor mensen langer gezond blijven en je ze beter kan behandelen. Je wordt dus opgeleid binnen zowel de zorg als de techniek. Begrijp jij als geen ander wat de gezondheidszorg nodig heeft? 

3 nieuwe wo-studies:

1. Zorg, gezondheid en samenleving

De studie Zorg, Gezondheid & Samenleving combineert de menselijke en dierlijke zorg. Je leert hoe lichamen werken, wat ziektes zijn en hoe de technische innovaties de gezondheidszorg in de toekomst kunnen verbeteren. Door jouw expertise draag je bij aan een gezondere samenleving. 

2. Marine Sciences

Tijdens de studie Marine Sciences ga je zeeën en oceanen onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken. Je wordt niet alleen ecologisch opgeleid maar leert ook veel over de zee als voedingsbron en het belang van de zee voor de maatschappij. Bijvoorbeeld de oorzaken en gevolgen van oceaanvervuiling, overbevissing en de stijgende zeespiegel. Innovatieve, duurzame oplossingen voor (het gebruik van) de zee zijn dan ook hard nodig.

3. Psychology & Technology

Tijdens de studie Psychology & Technology leer je alles over technologie en wat voor effecten dit heeft op de mens. Je gaat jouw kennis over techniek en psychologie gebruiken om technologische toepassingen te maken die mensen helpen in het dagelijks leven, zoals een robot die helpt in het huishouden of verlichting waar je gezond en slim van wordt.

De populaire studies

Ben je benieuwd op welke studies andere scholieren zich oriënteren? Hieronder vind je de jaarlijkse lijstjes met populairste studies op Qompas studiekeuze. Hopelijk heb je hiermee genoeg inspiratie om je verder te oriënteren op je studiekeuze. Veel succes!

Bekijk hier de algemene top-100 studies of de top-100 per categorie: