Terug naar het overzicht

Wil jij een numerus fixus studie doen? Dit moet je weten!

Jij wilt je aanmelden voor een studie met numerus fixus. Bij een fixus studie wordt niet iedereen die zich aanmeldt toegelaten en is een beperkt aantal plekken. Voor een dergelijke studie moet jij je eerder aanmelden dan voor andere studies, namelijk vóór 15 januari. Lees hier waarop je moet letten.   

 

Waarom hebben opleidingen een fixus?

Onderwijsinstellingen kunnen de grote hoeveelheid studenten niet aan en willen bovendien de kwaliteit van de opleiding waarborgen. Het kan ook zijn omdat de kosten van de opleiding anders te hoog worden. Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal banen in een bepaald vakgebied en wil men voorkomen dat veel afgestudeerden geen baan kunnen vinden. 

 

15 januari uiterste deadline  

De uiterste datum om je aan te melden voor een fixusopleiding is 15 januari, terwijl die voor andere studies op 1 mei valt. Deze datum is zo vroeg omdat opleidingen tijd nodig hebben voor het selectieproces. Ze willen geschikte kandidaten persoonlijk kunnen selecteren.

 

Selectieproces  

Hogescholen en universiteiten selecteren op basis van schoolprestaties, motivatie, persoonlijkheid, cv en resultaten van toetsen die je moet afleggenHoe die selectieprocedure er precies uitziet, bepalen de opleidingen zelf. Dus dat verschilt per opleiding. Wel tellen je cijfers van de 4e5en 6klas mee bij de toelating  

  

Aanmelden voor maximaal twee fixusopleidingen  

Je mag je per studiejaar inschrijven voor maximaal twee fixusopleidingen. Dit mogen dezelfde studies zijn, bijvoorbeeld Psychologie bij verschillende onderwijsinstellingen zoals Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam. 

 

En dit zijn de uitzonderingen  

Helaas zijn er ook uitzonderingenVoor Tandheelkunde, FysiotherapieVerloskunde, Geneeskunde en Mondzorgkunde mag je je maar bij één opleiding aanmelden. Let op! Je mag je wél voor een extra opleiding aanmelden aan een universiteit of hogeschool in België. Dus dat is ook nog een optie als je het echt heel graag wilt.   

 

Hoe vaak mag je het proberen?  

De onderwijsinstelling bepaalt hoe vaak je in totaal mag meedoen met de selectieprocedure. Meestal is dit tussen de één tot drie keer per opleiding. 

 

Uitslag selectieproces   

Je hoort uiterlijk op 15 april of je bent toegelaten of wat jouw rangnummer is. Heb je een gunstig rangnummer, dan ben jij zeker van een plek. Binnen twee weken moet je die accepteren anders vervalt je bewijs van toelating. Ligt jouw rangnummer net boven het maximum, schrijf je dan toch nog niet uit. Als genoeg mensen boven jou zich terugtrekken, maak jij toch nog kans. Dat gebeurt vaak.  

 

Of toch liever een tussenjaar?  

Het is hoe dan ook handig om een plan B te hebben. Welke andere studie vind je nog meer leuk? Of wil je misschien in het buitenland gaan studeren of een tussenjaar nemenBedenk het van tevoren!