Terug naar het overzicht

Numerus fixus, wat betekent dat eigenlijk?

Je bent bijna op de helft van je schooljaar en waarschijnlijk ben je bezig met je studiekeuze. Er zijn immers opleidingen, waarvoor je je in januari al moet inschrijven, genaamd numerus-fixus-studies. Wat betekent dat eigenlijk? Wat is het verschil met een gewone studie? En wist je dat je cijfers vanaf de 4e meetellen bij de toelating? Lees erover in deze update over numerus-fixus-studies.

Wat is numerus fixus?

Bij een numerus fixus is er een beperkt aantal studenten dat aan de studie mag beginnen. Dit betekent dat opleidingen niet iedereen toelaten, als er meer aanmeldingen zijn dan het maximale aantal.

Waarom bestaat numerus fixus?

Een van de redenen om een numerus fixus in te stellen zijn de hoge opleidingskosten. Studies als Geneeskunde maken veel gebruik van practica, wat vaak duur is. Bovendien wordt de kwaliteit van de opleiding behouden door niet meer mensen te accepteren dan de onderwijsinstelling aan kan. Ook kan een te grote concurrentie op de arbeidsmarkt leiden tot een numerus fixus.

Hoe selecteren opleidingen hun studenten?

Opleidingen kiezen de ‘beste’ kandidaten met een selectieprocedure. Hogescholen en universiteiten kunnen bijvoorbeeld selecteren op basis van schoolprestaties, motivatie, persoonlijkheid, cv en resultaten van toetsen die je moet afleggen. Hoe de selectieprocedure er precies uitziet, bepalen de opleidingen zelf. Dus dat verschilt per opleiding. 

Wat moet je weten over de regeling?

  •          Studielink en DigiD

Je meldt je aan voor een studie via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig, die je op tijd moet aanvragen. Dit kan namelijk een week duren! De deadline voor het aanmelden is 15 januari.

  •          Inschrijven op maximaal twee opleidingen…

Je mag je per studiejaar inschrijven voor maximaal twee fixusopleidingen. Dit mogen dezelfde studies zijn, bijvoorbeeld Criminologie, aan verschillende opleidingen, bijvoorbeeld Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam.

  •          … behalve voor de volgende studies:

Er zijn helaas ook uitzonderingen op deze regel: voor Geneeskunde, Tandheelkunde, Verloskunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde mag je je maar op één opleiding aanmelden.

  •          Vaker opnieuw proberen?

De onderwijsinstelling bepaalt hoe vaak je in totaal mag meedoen met de selectieprocedure. Dit varieert van een tot drie keer per opleiding.

  •          15 april is de uitslag

Je hoort uiterlijk op 15 april wat je rangnummer is op de opleiding. Heb je een gunstig rangnummer, dan ben jij zeker van een plek. Binnen twee weken moet je die accepteren anders vervalt je bewijs van toelating.

  •          Niet geselecteerd? Wat nu?

Als jouw rangnummer net boven het maximum ligt, schrijf je dan nog niet uit. Er bestaat namelijk een kans dat je toch een plekje krijgt, als genoeg mensen boven jou zich terugtrekken. Die kans is vrij groot.

Denk na over een plan B

Het is handig om een back-up-plan te hebben. Zo kun je een andere opleiding kiezen of eventueel in het buitenland gaan studeren. Een tussenjaar nemen is ook een optie. Ga bijvoorbeeld op reis, als dat deze zomer weer kan, of werken. In beide gevallen zou je volgend studiejaar weer mee kunnen doen met de selectie.

Wat als je zakt voor je eindexamen?

Ben je toegelaten, maar niet geslaagd? Dan is het belangrijk om uiterlijk 1 september je deelname ongedaan te maken. Hiervoor moet je contact opnemen met de universiteit of hogeschool.

Wat kun je doen om meer kans te maken?

Zoek uit wat de selectiecriteria zijn van jouw onderwijsinstelling. Kijken zij bijvoorbeeld vooral naar je cv, dan kun je nu nog solliciteren voor een baantje in die richting. Je kunt je ook richten op extra activiteiten, zoals meehelpen op een open dag of je aanmelden voor de leerlingenraad. Als je tests moet maken, waarvoor je je moet voorbereiden of lesstof moet leren, kun je wellicht vast beginnen met te bekijken wat e hoeveel dit is. Goede cijfers halen op school kan sowieso geen kwaad. In ieder geval is het altijd belangrijk dat je inzet toont en laat zien dat je gemotiveerd bent.

Tellen je cijfers mee bij de selectieprocedure?  

Afgelopen jaren keken sommige instellingen bij de selectie naar het 5-vwo-rapport. De 5-vwo-cijfers van de huidige zesdeklassers zijn door corona niet representatief. Daarom is besloten dit schooljaar de SE-cijfers van 4- en 5-vwo mee te laten tellen, naast de SE-cijfers van 6-vwo tot en met 15 januari.

Algemeen tijdspad

  • 1 oktober – 15 januari: aanmelden in Studielink
  • 15 januari – 15 april: selectieprocedure (kijk op de website van de instelling voor data van selectiedagen)
  • 15 april: uitslag wordt bekend gemaakt in Studielink
  • 1 mei: aanmelddeadline voor studies zonder numerus fixus (voor het geval je niet bent toegelaten)
  • Voor 1 september: verzoek tot inschrijving annuleren of selectiepoging ongedaan maken

Door: Gaby Liao (6 vwo)
undefined