Terug naar het overzicht

Kies een studie die je echt leuk vindt

Vera (21) zit in het eerste jaar van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). Ze heeft het erg naar haar zin. Eerst probeerde ze Kunstgeschiedenis en Rechten. “Ik werk harder dan ooit, maar ik merk het niet omdat ik het zo leuk vind.”

 “Mode en kunst vond ik altijd al boeiend. Ik schilderde en fotografeerde veel. Na de havo wist ik niet wat ik echt wilde. Om geen extra jaar te verliezen deed ik vwo op het Luzac. Daarna vond ik het zonde om niet naar de universiteit te gaan. Het werd Kunstgeschiedenis, maar dat bleek al snel veel te theoretisch. Na een jaar stapte ik over naar Rechten.”

Amfi-studenten leren kennen
“Dat lijkt misschien een gekke keuze, maar mijn beide ouders hebben ook Rechten gestudeerd. Ik haalde prima cijfers en strafrecht vond ik best boeiend. Toch zat ik er niet op mijn plek. Ik leerde mensen kennen die op het Amfi zaten. Dat vond ik superinteressant.”  

Polimoda in Florence
“Om erachter te komen of dat iets voor mij was, ben ik tijdens mijn tweede jaar Rechten een maand naar Florence gegaan voor een mode- en kledingcursus Polimoda. Daar volgde ik de richting Branding, dat gaat over reclame, marketing en de identiteit achter een kledingmerk. In Florence volgde ik online colleges ondernemingsrecht in Nederland om niet te erg achterop te raken.”

Meedoen met de selectie
“Toen ik heel enthousiast terugkwam, besloot ik mee te doen aan de selectie voor Amfi. Als het niks wordt, heb ik altijd Rechten nog, dacht ik. Voor de selectie moest ik thuis en op de opleiding enkele tests doen. Bijvoorbeeld een collage maken, een schrijfopdracht doen en een motivatiegesprek voeren.”

Praktisch, creatief en kennis opdoen
“Amfi past bij me omdat ik mijn creativiteit en praktische instelling kan combineren met kennis opdoen. De richting Branding zit qua creativiteit precies tussen de twee andere richtingen in. Management gaat over het productieproces. Bij Design leer je zelf mode en kleding ontwerpen.”   

Inzicht in je eigen kledingkast
“In het eerste jaar leerde ik alle aspecten van de modewereld kennen. In het tweede jaar ga ik met mijn specialisatie aan de slag. Nu zijn we bezig met een project ‘inzicht in je eigen kledingkast’. Hoe en waar is je kleding gemaakt? Is het milieu ervoor belast? Je kunt tijdens de studie ook een periode in het buitenland studeren.”

Trends voorspellen
“Later wil ik graag trends voorspellen. Daarvoor moet je historische modekennis hebben en kunnen kijken naar de maatschappij en de actualiteit. Maar ik heb hier nog geen vakken over gehad.” 

Drie jaar ouder
“In het begin leek het me lastig dat ik drie jaar ouder ben dan andere eerstejaars, maar er zijn meer studenten die eerst een mbo-opleiding mode en styling hebben gedaan of net als ik, eerst een andere studie hebben geprobeerd.”

Meer kennis, minder onzeker
“Ik vind het zelfs wel fijn dat ik wat ouder ben. Ik heb meer kennis door mijn jaar kunstgeschiedenis. Ook ben ik minder onzeker over mijn creativiteit dan drie jaar geleden. Ik werk harder dan ooit, maar ik merk het niet omdat ik het zo leuk vind.”

Kies voor jezelf
“Kies een studie die je echt leuk vindt. Als het je goed af gaat, maar je vindt het niet leuk, stop ermee! Je gaat dit een groot deel van je leven doen. Dan moet je het ook écht leuk vinden.”

 

Ook interessant: 

Creativiteit en kunst combineren met zakelijkheid

Kiezen tussen Natuurkunde of de Kunstacademie

Product design: ons porselein is met aandacht gemaakt