Terug naar het overzicht

Baankans na je studie? Het gaat vooral om je eigen inzet!


Je wilt later natuurlijk wel een baan die aansluit op je studie. Houd jij bij het kiezen van een studie rekening met je baankans? En hoe kom je er eigenlijk achter wat die baankans is? 6-vwo-scholier Kim Tijssen en eerstejaars Rona Boezelijn vertellen hoe zij dat doen.

Steeds opnieuw auditie doen

Kim deed vijf jaar lang een dans- en theatervooropleiding naast het vwo. Ze dacht na over haar baankans in de creatieve sector en besloot uiteindelijk geen vervolgopleiding te willen doen. “De kans op een baan is zeer klein en nooit zeker, omdat je keer op keer opnieuw auditie moet doen. Maar door deze beslissing moest ik wel op zoek naar een nieuwe studie. Ik ga volgend jaar Media Informatie en Communicatie in Amsterdam studeren. Mijn passie ligt bij het samenbrengen van tekst en beeld en dit is precies waar deze studie voor staat.”

Zorgen van ouders over baankans

Rona is eerstejaars International Lifestyle Studies (ILS, hbo), een studie waarbij trendonderzoek en conceptontwikkeling centraal staat. Dat betekent dat zij trends en ontwikkelingen in de maatschappij onderzoekt op basis van een aantal sectoren, waaronder eten, gezondheid en vrije tijd. “Beetje vaag inderdaad, dat vond ik ook in het begin. Ik dacht: leuk allemaal, maar wat kan ik hier later nou echt mee? Ik vond het belangrijk om iets te doen wat ik echt leuk vond. Mijn ouders maakten zich wel zorgen om mijn baankansen. Maar ik had er na het bezoeken van open dagen, een meeloopdag en een proefstudeerdag wel vertrouwen in.”

Opdrachten uit het werkveld

“En dat heb ik nog steeds. Maar ik ben er sinds ik studeer wel bewuster over gaan nadenken. Bij mijn opleiding is veel aandacht voor het werkveld. Zo krijgen we een opdrachtgever uit het werkveld toegewezen. Zij vertellen wat ze van ons verwachten en wij gaan daar vervolgens mee aan de slag. Je leert jezelf professioneel opstellen en je doet opdrachten voor echte opdrachtgevers, die onze onderzoeken daarna ook echt gebruiken. Dat vind ik echt tof. De meeste ILS-studenten komen na hun studie terecht bij een van de bedrijven waarvoor zij opdracht hebben uitgevoerd of waarbij ze stage hebben gelopen.

LinkedIn en netwerkborrels

Netwerken is ook belangrijk, vindt Rona. “Je merkt dat studenten die veel bezig zijn met netwerken en netwerkborrels bezoeken, na hun studie sneller aan een baan komen. Daarom heb ik ook een LinkedIn-profiel aangemaakt. Met LinkedIn kunnen mensen uit het werkveld in een opslag zien wie jij bent en wat ze aan jou hebben. Het is niet alleen handig voor een baan maar ook om in contact te komen met nieuwe mensen in het werkveld.”

Hbo-studie met een vwo-eindexamen 

De studie van Kim wordt een hbo-studie terwijl zij dit jaar vwo-eindexamen doet. “Ik heb daar lang over getwijfeld. Ga ik meer geld verdienen, of heb ik meer kans op een baan, als ik een wetenschappelijke opleiding volg in plaats van een hbo-studie? Een duidelijk antwoord heb ik niet op deze vraag, maar uiteindelijk denk ik dat het niet veel uit maakt in de creatieve sector. Het gaat vooral om je eigen inzet. Ik denk dat je dan kunt komen waar je wilt, ook zonder wetenschappelijke opleiding.”

Met deze tips achterhaal jij de baankans van jouw favoriete studie

  • Baseer je niet alleen op websites van opleidingen. Soms is de informatie iets te rooskleurig.
  • Spreek ouderejaars aan tijdens open dagen, meeloopdagen of tijdens het proefstuderen. Omdat zij bijna klaar zijn, weten zij er vaak veel vanaf.  
  • Bel of mail studieverenigingen; zij kennen vast ook afgestudeerden die veel weten over de arbeidsmarkt.
  • Praat erover met mensen die al in jouw vakgebied werken (als je die kent). 
  • Zoek naar vacatures. Google een paar beroepen. Veel vacatures betekent veel werk. Let ook op de vereiste werkervaring. Soms moet je eerst een (bepaalde) master hebben gedaan.  
  • Wees brutaal: Bel of mail bedrijven in het door jou gewenste werkveld en vraag naar de arbeidsmarktkansen. Wie weet heb je later nog iets aan dit gesprek.
  • Doe werkervaring op in het werkveld van je keuze door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een bijbaantje. Je krijgt informatie over de arbeidsmarkt uit de eerste hand en je bouwt een netwerk op.   

 

Ook interessant:

Zoek uit wat je baankans en salaris is na je studie
Na deze studies krijg jij later een goede baan