Lotte
Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?
Voor deze opleiding heb ik eerst een andere opleiding geprobeerd, docent theater. Na een jaar studeren kwam ik erachter dat ik het leraarstukje enorm leuk vond, maar niet serieus iets wilde met theater. Toen ben ik gaan onderzoeken wat voor soorten pabo’s er allemaal zijn en kwam ik in Leiden bij de Vrijeschool Pabo terecht. Ik voelde mij meteen thuis in hun gedachtewereld en besloot te gaan kijken op de open dag. Na een enthousiasmerend praatje van een docent besloot ik mee te doen met een creatieve les. Ik werd hiervoor meegenomen naar het kunstlokaal, waar ik werkelijk mijn ogen uitkeek. Overal prachtige schilderingen, tekeningen en kleiwerkjes.
Pas toen ik een maand later een dagje meeliep wist ik zeker dat dit het voor mij was. Tijdens de meeloopdag heb ik verschillende lessen gevolgd; euritmie (soort dans), bordtekenen (zo werkt de vrijeschool met krijtborden) en rekenperiode. De combinatie van de lessen zorgde voor een goede in- en uitademing. Daar bedoel ik mee dat je niet de hele tijd zo in je hoofd zit. Dat noemen we in het vrijeschoolonderwijs ook wel onderwijs met hoofd, hart en handen. Ik merk nu nog steeds dat de docenten altijd bezig zijn om de lessen harmonisch te geven. Zo zorgen ze voor een afwisseling van actieve en luisterende lesactiviteiten.
Waarom heb je voor de Vrijeschool Pabo gekozen?
Voor mij gaat het erom dat ik helder voor ogen hou wat werkelijk belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Hier geeft de Vrijeschool Pabo veel bewegingsruimte voor. Binnen de Vrijeschool Pabo word ik in mijn kracht gezet. Er is genoeg tijd om rustig te ontdekken wie ik ben als leraar. Dit leer ik door eerst echt te ervaren. Zo kom ik in de stages kinderen tegen uit allerlei windstreken van opvoeding. Mij wordt door de docenten aangeleerd om te kijken naar het verbindende tussen de kinderen. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkelingsfase en leeftijd van het kind. Een docent legde mij uit dat een kind pas iets opneemt als het zich kan openstellen voor de informatie en dus leerrijp is.
Wat is het leukste dat je tijdens de opleiding/stage hebt meegemaakt?
Iets wat mij altijd bijblijft is het introductiekamp aan het begin van het studiejaar. Ik heb toen de kans gekregen om mij echt met mijn medestudenten en docenten te verbinden. We zaten met de klas drie dagen in Schoorl aan het strand. We hebben samen gegeten, gesport, gewerkt, gelachen en natuurlijk geleerd. Ik heb toen ervaren wat ik later ook aan mijn leerlingen wil geven. Dit is nou ook precies het uitgangspunt van de Vrijeschool Pabo, eerst ervaren met je zintuigen en dan pas leren waarom je iets doet. De lessen die ik krijg zijn in hetzelfde ritme als de lessen waar ik de kinderen in lesgeef.
Wat is jouw gouden tip aan studiekiezers?
Mijn gouden tip is: stel VRAGEN! Vraag maar raak over de opleiding. Dit kan bij de docent tijdens een open dag of bij het meelopen, maar vooral ook bij de studenten. Een student kent namelijk het hele plaatje, dus wees ook niet bang om te vragen over jouw bezwaren. Ieder beroep brengt namelijk zo zijn twijfels met zich mee, maar bij de Vrijeschool Pabo is er ruimte om de twijfels om te zetten in kansen. Kansen om een ster van een leraar te worden. Niet alleen voor jou, maar vooral om een veilige basis voor het kind te leggen.
Meer weten?
Wil je meer te weten komen over de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo): voltijd? Bekijk dan de opleidingspagina.