Furkan Sogut - Alumnus Leraar Nederlands

Furkan zit in zijn laatste jaar van de opleiding Leraar Nederlands. Dit is een opleiding die goed bij hem past, omdat hij dol is op de Nederlandse taal en het leuk vindt om jongeren kennis over dit vak bij te brengen. De opleiding spreekt hem aan omdat er veel afwisseling is in de vakken die worden aangeboden. “Als student heb je daar ook inspraak in. Deze studie biedt je vele mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen."

Het onderwijs aan de HAN sluit aan op zijn interesses omdat theorie en praktijk gecombineerd worden bij de opleiding. “De kennis die ik tijdens de colleges opdoe, pas ik vervolgens toe in de praktijk tijdens mijn stages. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook heel interessant”. De actieve werkvormen die in colleges worden aangeboden enthousiasmeren Furkan. “Vooral tijdens Onderwijskunde en Vakdidactiek heb ik daar erg van genoten. Het stimuleert namelijk niet alleen de samenwerking onder studenten, maar het biedt ook de kans om met elkaar stage-ervaringen uit te wisselen”.

Bij de Lerarenopleiding Nederlands loop je in elk studiejaar stage. “Tijdens mijn stages heb ik veel geleerd over lesgeven. Zo ben ik bijvoorbeeld tot het inzicht gekomen dat vmbo-leerlingen andere behoeften en wensen hebben dan havo- of vwo-leerlingen. Het contact met de leerlingen was heel erg leuk en ik voelde mezelf tijdens de stages ook echt een docent.” Binnenkort start Furkan met zijn laatste stage, de LIO-stage, waarbij hij geheel zelfstandig voor de klas staat. “Ik heb er enorm veel zin in en ben klaar om nieuwe ervaringen op te doen”.

Furkan heeft de minor Drama en Theater in het Onderwijs gevolgd. “Het was een leuke minor met fanatieke, enthousiaste docenten en studenten. Ik heb op het gebied van drama veel mogen leren.” Tijdens de minor heeft Furkan verschillende theatervoorstellingen bekeken en heeft hij op stage dramalessen mogen begeleiden. “Door deze minor heb ik inzicht gekregen in de meerwaarde van drama in het onderwijs. Ik zie dan ook veel mogelijkheden om mijn eigen vak aantrekkelijker te maken door drama-werkvormen in te zetten”.

De HAN Intro was een knallende start van het 1e studiejaar en is Furkan bijgebleven. “Het was erg leuk om zowel mijn studiegenoten als de stad Nijmegen beter te leren kennen. We waren al snel aan elkaar gehecht en maakten tijdens de lunch op de HAN ook kennis met de docenten”. Hij voelde zich meteen welkom door de warme, open sfeer op de HAN. Daar spelen zijn klasgenoten maar ook zijn docenten een grote rol in. “De docenten zijn vakkundig, enthousiast en betrokken. Ze zorgen voor een prettige en veilige sfeer in de klas en weten goed in te spelen op de behoeften van de studenten. Ze staan voor je klaar en denken graag met je mee”.

Furkan Sogut - Alumnus Leraar Nederlands

Overige testimonials bij Leraar Nederlands

Karin Migchels - Student Leraar Nederlands

"Mijn passie voor Nederlands is door deze opleiding alleen maar groter geworden.”"

Joyce Sticker - Student Leraar Nederlands

"Nederlands is zo’n divers vak"