Si Yien Adegeest

Operatieassistent in opleiding

Een heerlijk gevoel

"Als er een complexe ingreep op het programma staat en ik heb alles goed kunnen regelen, vind ik dat ontzettend kicken. En als zo'n ingreep zonder problemen verloopt door een goede communicatie en anticipatie door het team, geeft me dat gewoon een heerlijk gevoel! Het mooie aan dit vak is dat je tijdens het assisteren en instrumenteren zeer geconcentreerd bezig bent met de ingreep. Op zo'n moment bestaat de wereld even niet meer. Het is fijn om te weten dat je een patiënt kunt helpen om beter te worden door een operatie. Dit is mijn manier om een steentje bij te dragen aan de zorg.

Als operatieassistent zorg je ervoor dat alle materialen aanwezig en bijvoorbeeld aangesloten zijn voordat de operatie begint en tijdens de ingreep geef je extra spullen aan. Je assisteert de chirurg tijdens de ingreep, verstuurt weefsels naar het lab en zet alles weer klaar voor de volgende operatie. Soms mag je de wond dichthechten, zodat de arts verder kan met de administratie.

Het ziekenhuis goed leren kennen

Dat mijn toekomst in de zorg ligt, weet ik al heel lang. Operaties heb ik altijd interessant gevonden. Dit leerwerktraject was dé manier om na de HAVO op de operatiekamer te kunnen werken. Het mooie aan deze opleiding in het UMC Utrecht is, dat je tijdens je opleiding het ziekenhuis met al zijn locaties en specialismen al goed leert kennen; het Wilhelmina Kinderziekenhuis, de dagbehandeling en de 'grote OK'.

Fijn om al werkend te leren

Tijdens het eerste halfjaar van dit leerwerktraject krijg je de basistheorie en maak je kennis met de praktijk. Je gaat dan voltijd naar school. Daarna ga je aan de slag in de praktijk. Je gaat dan ééns in de zoveel weken twee weken naar school en tussendoor heb je externe stages in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de Verpleegafdeling en de Spoedeisende Hulp. In de praktijk begin je met de eenvoudige ingrepen en naarmate je vordert in je stage ga je over op complexe en hoogcomplexe ingrepen. In het tweede jaar rond je je theorie af en in het derde jaar ben je bezig met je afstudeerproject. Het meeste leer je in de praktijk, tijdens het werken. Persoonlijk vind ik het fijn om al werkend te leren. Doordat je al snel in de praktijk aan de slag gaat, is de theorie makkelijker om te onthouden. Ook handig dat je meteen de manier van werken van jouw ziekenhuis aanleert.

Tijd voor iets leuks

Onze werktijden zijn van kwart voor acht tot kwart over vier. Na het bedrijfsklaarmaken van de OK bespreken we met het hele team de patiënten van de dag en het operatieprogramma. Voordat de chirurg begint met de ingreep nemen we een time-out om te checken of we helemaal klaar zijn voor de operatie. Zodra de ingreep klaar is volgt er een sign-out om te kijken of alles goed verlopen is en of alles voor de patiënt geregeld is na de operatie. Soms word je ingedeeld als buitenomloop. Dan zorg je ervoor dat alle spullen klaarstaan voor alle operaties en voor de communicatie tussen de OK en externe afdelingen. Je hebt een 36-urige werkweek. Dat houdt in dat je om de week één dag vrij hebt. Zo houd je ook nog tijd over om andere leuke dingen te doen.

De komende jaren ben ik zeker in het UMC Utrecht te vinden. Er zijn hier ontzettend veel mogelijkheden om bij te scholen na de opleiding. Daar ben ik nog wel even zoet mee."

Si Yien Adegeest