Lynn

Lynn is tweedejaarsstudent HRM aan Hogeschool Leiden en had nooit gedacht dat Human Resource Management precies was wat zij zocht in een studie. Inmiddels is ze heel enthousiast en bezig met haar tweede stage. Iets wat haar goed bevalt. Lees meer.

Na veel open dagen van verschillende studies bijgewoond te hebben dacht ik dat er niets echt goed bij mij paste. Ik wist heel duidelijk wat ik allemaal niet wilde, maar ook wat ik wél leuk vond. Mijn broer drong aan dat ik bij HRM moest gaan kijken en dat bleek de perfecte match. Alles wat ik leuk vind – werken met mensen, coaching, een kantoorbaan met veel afwisseling – kwam samen. Ik ben iemand die heel erg kan twijfelen, maar weet dat ik hier helemaal op mijn plek zit.

Opbouw van de studie

De opleiding is heel samenwerkingsgericht, omdat je dat in het werkveld ook veel doet. De opleiding is zo ingericht dat je de eerste vijf weken theorie krijgt en direct daarna een tentamen. Een blok duurt in totaal tien weken. In de overige vijf weken heb je minder les, want dan werk je aan een groepsproject binnen een bepaald thema. Dat werkt naar mijn mening echt top. In het eerste blok heb je bijvoorbeeld het thema ‘werving, selectie en uitstroom’. Je kijkt dan bij een organisatie hoe alles geregeld is. Wat zijn de missie-, visie- en organisatiedoelstellingen? We hebben ook een fictief bedrijf opgericht, waarbij we alles van HR moesten regelen. Je bekijkt dan de volgende vraagstukken: hoe werken de werknemers, hoe doen we het beoordelingssysteem, hoe belonen we ze, hoe leggen we de werkdruk neer? Deze opleiding en vakken zijn dus heel erg organisatiegericht, maar hebben wel een link met bedrijfskunde omdat HRM-doelstellingen ook op de algemene bedrijfsdoelstellingen moeten aansluiten.

Je kunt mensen ook teleurstellen

Ik denk dat het goed is voor mensen om te beseffen dat je met deze opleiding mensen niet persoonlijk gaat helpen. Tuurlijk kan je met HRM mensen helpen als ze naar je toe komen met een werk gerelateerd probleem, maar je maakt ze ook erg ongelukkig wanneer je hun contract niet verlengt. Je moet die mindere klusjes ook klaren en gaat waarschijnlijk af en toe mensen teleurstellen. Je wordt daar wel heel erg goed in begeleid vanuit de hogeschool gelukkig. Het studieprogramma is ook wel zodanig opgebouwd dat je hier naartoe werkt. Je begint namelijk met werving en selectie- en sollicitatiegesprekken en dat is hartstikke leuk. Daarna leer je beoordelingsgesprekken voeren en in het tweede jaar leer je pas een slechtnieuwsgesprek te voeren waarbij je, zoals ik al zei, wel goed bij wordt geholpen. Ik kan het mij niet voorstellen, maar stel je besluit later toch niks met deze leuke studie te doen, heb je er dus wel veel vaardigheden uit meegenomen!

Je komt veel over jezelf te weten

Zowel tijdens de stage als de opleiding leer je echt veel over jezelf. Je leert een stukje coachen en zeker in dat onderdeel kom je jezelf heel erg tegen. Je gaat bepaalde patronen zien waarvan je denkt: “dat doe ik ook zo!”. Zo ben ik erachter gekomen dat ik mega perfectionistisch ben en dat dat voor mij echt een struikelblok is.

Een HR-professional moet naar mijns inziens sociaal zijn en van zich af kunnen en durven bijten. Er komen best veel werkzaamheden en ad hoc taken op je af, dus je moet daarin wel goed je grens aan kunnen geven en assertief zijn. Het lijkt alsof HRM door steeds meer bedrijven echt serieus genomen wordt. Terecht als je het mij vraagt. Vroeger was het gewoon; je werkt voor de rest van je leven bij een werkgever en je krijgt salaris. Nu gaat het ook over werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. Zaken die te maken hebben met het gelukkig houden van je werknemers. Je moet dan wel het pit hebben om je mening te geven en ideeën durven aandragen bij de directie.

Lynn

Overige testimonials bij Human Resource Management (HRM)

Charlotte

"Sociaal en zakelijk combineren"

Abdoel

"Ieder studiejaar een stage"