Eva Grosfeld

Naast mijn master Humanistiek heb ik mijn lesbevoegdheid behaald. Die twee onderdelen komen nu samen in mijn werk als docent Gedrag & Communicatie aan de Politieacademie. Ik wilde graag werken met een doelgroep die veel te maken heeft met morele dilemma’s.

Gezagsdragers moeten de wet uitvoeren, maar de praktijk is weerbarstiger. De dilemma’s die professionals tegenkomen, onderzoeken we samen in de les. Zij nemen altijd zichzelf mee in het werk en komen regelmatig voor lastige beslissingen te staan. Bijvoorbeeld iemand die moet assisteren bij een uithuisplaatsing door Jeugdzorg. Moeder en kind zijn enorm emotioneel, omdat het kind weggehaald wordt bij de moeder.

In de klas brengen we de casus helemaal in kaart. Wie zijn er betrokken? Wat zijn hun waarden? Welke handelingen horen daarbij? Wat is hun belang? Hoe verhouden die verschillende belangen zich tot elkaar? Kun je je inleven in iemand anders? Vervolgens overwegen we alternatieven en kijken naar de mogelijke gevolgen daarvan. De studenten proberen zich te verplaatsen in de situatie en vragen zich af wat ze zelf zouden doen.

Wat ik heel tof vind, is dat Humanistiek een praktijkgerichte én beroepsgerichte studie is. Dat past bij mij: ik ben zowel een denker als een doener. Dankzij mijn studie ben ik breed onderlegd: ik heb vakken als filosofie en psychologie gevolgd en me verdiept in religie. Daardoor kan ik over veel thema’s meepraten. Die multidisciplinariteit vind ik een duidelijke toegevoegde waarde.

Eva Grosfeld

Overige testimonials bij Humanistiek

Line de Bruijn

"Kinderen kunnen geweldig goed filosoferen"

Merlijn Koch

"Aandacht voor de ander is mijn rode draad"

Tobias Gnimavo

"Burgerschap is een hot topic"

Hannan van Rooij

"De studie heeft mijn kennishonger aangewakkerd"

Joop van Wijnen

"De universiteit is een proeftuin"

Floris Steenbreker

"De studie Humanistiek is wat ik adem"

Doret de Ruyter

"Wij doen ons best om studenten een verrijkende en veelzijdige studietijd te geven."