Arjan van der Blom
Afgestudeerde Arjan van der Blom
Studenten werken tijdens hun opleiding zelfstandig aan vraagstukken van bedrijfsleven en overheden, daarbij ondersteund door docenten, lectoren en onderzoekers. De Kenniswerkplaats portretteert studenten en jonge ondernemers in een serie verhalen, waarin ze vertellen over hun opleiding en hun passie voor hun werkgebied. In dit verhaal maken we kennis met oud-student Arjan van der Blom, mechanical engineer bij PWN Technologies (PWNT).
"Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan." Zo begint het bekende gedicht van Hendrik Marsman uit 1936. Tachtig jaar later speelt water nog steeds een belangrijke rol in ons land en denkt de hele wereld bij water inmiddels aan Nederland. Vooral op het gebied van waterzuivering is Nederland koploper. Een bedrijf dat al jaren het hoofd boven water houdt en gespecialiseerd is in de kracht van watertechnologie is PWN Technologies. Hun innovatieve ontwikkelde waterzuiveringstechnologie zorgt voor het zuiverste kraanwater dat zelfs hoogwaardiger is dan duur flessenwater. Mechanical engineer Arjan van der Blom vertelt alles over de technologie achter het lekkerste water van Nederland.
"Sinds de open dag ben ik niet meer weggegaan."
Dat Arjan terecht kwam bij PWN Technologies was zeker geen toeval. Zo studeerde hij HBO Werktuigbouwkunde bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Deze hogeschool stimuleert het leren in de praktijk en biedt studenten bovendien de mogelijkheid om via netwerkdagen in contact te komen met potentiële stagebedrijven. Zo kwam Arjan via het netwerk van de hogeschool een vacature tegen bij PWNT. “Deze vacature sprak me gelijk aan en dat weekend ging ik meteen naar de Open Dag”, legt Arjan uit. “Dat was zo’n succes dat ik er sindsdien niet meer ben weggegaan.” De bron van zijn passie voor waterzuiveringstechnologie ontstond in zijn stage, waar hij aan de slag ging met het ontwerpen en het tekenen van zuiveringsinstallaties voor toekomstige projecten. Na zijn stage kreeg hij meteen een voltijdbaan aangeboden en inmiddels werkt hij ruim 1,5 jaar met veel plezier op de afdeling Technology Development. Deze afdeling houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om drinkwater nog schoner en lekkerder te maken. Arjan voelt zich thuis in Noord-Holland en is dan ook trots dat het resultaat van zijn werk direct zichtbaar is. “Mijn afstudeerwerk is in het PWNT R&D Center op grote schaal getest en de eerste resultaten zijn positief. En wat is er mooier dan dat? Werken aan technologie die niet alleen Noord-Holland, maar heel Nederland en de wereld op de kaart zet, als het gaat om innovatie en vooruitgang.”
De technologie achter een glaasje water
In Nederland vinden wij het heel gewoon dat we de kraan kunnen openzetten voor een verfrissend glaasje water. Toch is dit niet overal in de wereld vanzelfsprekend. “Het produceren van schoon drinkwater is namelijk niet zo simpel als je denkt”, vertelt Arjan. Het begon allemaal bij drinkwaterbedrijf PWN. Zij besloten om de kracht van hun waterzuiveringstechnieken te stimuleren en te commercialiseren. Zo werd PWN Technologies (PWNT) in het leven geroepen. PWNT heeft als missie drinkwatertechnologie beschikbaar te maken voor de hele wereld. Het geheim achter het succes van PWNT zit hem in de geavanceerde technieken die toegepast worden om water te zuiveren. Zo ontwikkelde PWNT CeraMac®, een zuiveringstechnologie, gebaseerd op keramische membraanfiltratie. Arjan: “Deze membranen zijn duurzaam en zuiveren het water dusdanig effectief dat er slechts deeltjes achterblijven, niet groter dan een tienduizendste millimeter. “Het voordeel van keramische membranen is dat ze een langere levensduur hebben waardoor ze veel duurzamer zijn en bovendien beter te reinigen zijn. Daarnaast kunnen ze hogere drukken aan, waardoor er meer water binnen dezelfde tijd doorheen stroomt. In Andijk staat de eerste full scale plant, die gebruik maakt van het CeraMac® systeem. Dit systeem bestaat uit vaten met maar liefst 192 membranen. Dat is uniek, want voorheen werd ieder membraan apart in een behuizing geplaatst. De keramische membranen komen uit Japan, gemaakt door METAWATER die daar in vele zuiveringsinstallaties worden gebruikt. Het combineren van alle membranen in een vat, dat is tot dusver niet eerder toegepast en dat proberen we te verkopen. En met succes, want er is wereldwijd veel belangstelling voor. Zo hebben ze in Singapore na een lange testperiode bewust gekozen voor de technologie van PWNT. Daarnaast loopt er een groot project bij South West Water in Zuidwest Engeland. Verder lopen er diverse pilots in Schotland, Zweden, de Verenigde Staten en Australië”, aldus Arjan van der Blom.
Waterzuivering met een langere levensduur, een hogere efficiëntie en met minder impact voor het milieu, dat is de verfrissende werkwijze die bij PWNT hoog in het vaandel staat. Eén ding is zeker, met de ontwikkeling van efficiënte en duurzame waterzuiveringssystemen werkt PWNT niet alleen aan schoner drinkwater voor Nederland, maar is schoon drinkwater voor de hele wereld binnen handbereik.