Luuk Admiraal

Luuk Admiraal begon zijn rechtenstudie met het idee om advocaat te worden, maar ontdekte al snel een andere richting. "Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid merkte ik dat de vakken goederenrecht mij het meest aanspraken. Bij de bachelor Notarieel Recht zag ik een kans om me verder te verdiepen en verbreden. Daarom besloot ik na mijn eerste bachelor verder te gaan met Notarieel Recht."

Notarieel Recht: logica en preventie

Wat Luuk aantrok in Notarieel Recht, was de helderheid en structuur. "Bij goederenrecht werk je met een coherent systeem zonder veel ruimte voor blanconormen, zoals redelijkheid en billijkheid," legt hij uit. "Anders dan bij Rechtsgeleerdheid, waar je vaak fouten corrigeert, kijk je in Notarieel Recht vooruit. Wat willen mensen, en hoe regel je dat juridisch? Die preventieve aanpak maakt het vak waardevol."

Luuk koos bewust voor de Vrije Universiteit Amsterdam vanwege de kleinschaligheid en persoonlijke benadering van de opleiding. "Het contact met docenten en medestudenten maakt leren niet alleen effectiever, maar ook leuker," vertelt hij. "De studenten die voor Notarieel Recht kiezen, zijn vaak heel gemotiveerd, wat zorgt voor een positief leerklimaat."

Passie voor onderzoek

Tijdens zijn master ontdekte hij zijn passie voor onderzoek en kennisoverdracht. Ik werkte bij een notariële kennisbank, waarbij de focus lag op inhoud. Hierdoor ben ik meer feeling gaan krijgen met onderzoek. Ik werd in deze periode gebeld door een hoogleraar voor een positie als onderzoeker bij de VU. "Toen realiseerde ik me dat ik verder wilde in de academische wereld, waar ik me volledig op de inhoud kon richten."

Doceren aan de VU

Naast onderzoek geeft Luuk les aan studenten Notarieel Recht. "Het geeft energie om samen met studenten moeilijke onderwerpen te doorgronden en hen te zien groeien in hun juridische vaardigheden," zegt hij. Hij geniet van de balans in zijn werk: diepgaande focus tijdens onderzoek en dynamiek tijdens het lesgeven.

Voor studenten die een carrière in de wetenschap overwegen, heeft Luuk een tip: "Volg je nieuwsgierigheid. Probeer tijdens je studie al literatuur te lezen die je interesseert en bouw een netwerk op. Een bijbaan bij een notariskantoor of universiteit kan je helpen de praktijk én academische wereld beter te begrijpen. Als je privaatrecht, familierecht of goederenrecht leuk vindt, zit je zeker goed bij Notarieel Recht."

Innovatie en de toekomst van het vak

Het notariaat is volop in beweging door technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel AI in Luuks onderzoeksgebied nog weinig invloed heeft, ziet hij collega's die zich bezighouden met digitale nalatenschappen. "Denk aan hoe digitale accounts of bitcoins passen binnen het huidige vermogensrecht. Onze wetten zijn niet ontworpen met deze ontwikkelingen in gedachten, dus we moeten nieuwe situaties inpassen in bestaande systemen," legt hij uit.

Luuk verwacht dat de rol van de notaris de komende jaren kan veranderen. "Ik verwacht dat het zwaartepunt van de werkzaamheden van de notaris de komende jaren door AI steeds meer zal verschuiven naar het vakinhoudelijke. Ik vermoed dat AI de administratieve handelingen steeds meer zal overnemen, waardoor de notaris zich kan focussen op het juridische maatwerk."

Uitstekende arbeidskansen

Volgens Luuk biedt Notarieel Recht volop kansen op de arbeidsmarkt. "Het notariaat is een specialistisch vakgebied waar altijd vraag is naar goed opgeleide professionals," vertelt hij. "Of je nu kiest voor een klein kantoor, een groot notariskantoor of een functie in het bedrijfsleven of de overheid, de mogelijkheden zijn enorm. Deze opleiding is veelzijdig en geeft je een sterke basis voor verschillende carrières."

Toekomstplannen

Momenteel werkt Luuk aan zijn promotieonderzoek. "Mijn onderzoek gaat over verduidelijking van de regels rond het appartementsrecht. Dat is niet alleen juridisch interessant, maar ook maatschappelijk relevant," legt hij uit. In Nederland hebben we maar liefst twee miljoen appartementsrechten, waarvan 1,2 miljoen woningen zijn. Het appartementsrecht staat dus midden in de maatschappij. Toch roept het appartementsrecht de nodige vragen op. Botsende uitgangspunten leiden tot moeilijk te voorspellen juridische ontwikkelingen, die de rechtszekerheid (en in het verlengde daarvan: de financierbaarheid en werkbaarheid van de appartementsrechten) niet ten goede komen. Dat kan een rem zijn op gewenste maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de duurzaamheidstransitie en oplossingen voor het woningtekort.

Na zijn promotie wil Luuk zijn kennis inzetten voor de praktijk, bijvoorbeeld als sparringspartner met notarissen en andere professionals over complexe juridische kwesties.

Luuk Admiraal

Overige testimonials bij Notarieel Recht

Avalon Hagens

"De deskundige docenten gaven me vertrouwen dat ik goed werd voorbereid op het werkveld."

Maureen Koopman

"Een testament of een overlijden, als notaris ben je een belangrijke schakel."