Joël Klein Lebbink - Student ALPO

Joël Klein Lebbink is 19 jaar oud en zit in zijn tweede jaar van de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO). Hij wist al vrij snel dat hij het onderwijs in wilde, maar dat hij niet per se de rest van zijn leven voor de klas wilde staan. “Ik koos daarom voor de ALPO, zodat ik mijn opties meer openhield”, vertelt hij.

Meer mogelijkheden

Het leek Joël erg leuk om leerkracht in het basisonderwijs te worden, maar hij had het gevoel dat alleen de pabo niet goed bij hem zou passen. Om genoeg opties te hebben op het gebied van doorstuderen en andere carrièremogelijkheidheden, besloot hij de ALPO te gaan doen. “Op dit moment wil ik graag voor de klas gaan staan. Daarnaast zou ik nog wel een master willen doen om mijn kennis te verdiepen en meer carrièremogelijkheden te creëren.”

Een perfecte combinatie van theorie en praktijk

“Ik heb voor de ALPO gekozen omdat het de perfecte combinatie is van theorie en praktijk”, deelt Joël. De handvatten en didactiek die hij aangereikt krijgt, vindt hij fijn om te gebruiken in zijn lessen: “Zo heb ik het gevoel dat ik goed weet wat ik aan het doen ben.” De theorie die hij geleerd krijgt, ziet hij soms al de volgende dag op stage terug. “Ik vind het fijn dat ik bepaald gedrag van leerlingen kan plaatsen en hier op een goede manier op kan reageren, door mijn kennis van de theorie”, vertelt hij.

Eén grote familie

De studie bevalt Joël heel erg goed: “De ALPO is echt een soort familie waar je bij binnenstapt, waarbij veel mensen elkaar goed kennen. In de drukkere periodes is de studie soms hard werken, maar we helpen elkaar waar we kunnen. Het volle programma vergt een strakke planning en organisatie.” Ook is Joël te spreken over de sfeer: “De sfeer op de HAN is top! Je hebt lessen in je eigen klas en hierdoor leer je deze goed kennen. Er is vaak een kort lijntje met medestudenten door de introductie en de ‘ALPO meets ALPO’-bijeenkomsten die 2 keer per jaar georganiseerd worden.” Ook krijgen 1e-jaars studenten een buddy aangewezen waar ze al hun vragen aan kunnen stellen.

Gemakkelijk contact met docenten

Joël vindt het contact met de docenten op de HAN makkelijk verlopen. “Het contact is laagdrempelig. Docenten zijn altijd te bereiken via de mail. Ook kun je in de les al je vragen stellen. Als je twijfelt over wie je moet benaderen voor bepaalde vragen, dan kun je bij je Studieloopbaanbegeleider terecht.”

Stagelopen: van spannend naar als vanzelf

Ook vertelt Joël over zijn ervaringen met stage lopen. Zijn eerste stage was bij groep 3-4 op een christelijke school. “In het begin is het best spannend om ineens in de klas te zijn met leerlingen die jou niet kennen.” Hierbij geeft hij nog een tip: “Wees vooral niet bang om fouten te maken, want hier leer je juist weer van”. Na een tijd ging voor Joël stage lopen als vanzelf en als hij vastliep kon hij altijd terecht bij zijn mentor om te praten. Op dit moment loopt hij stage in Arnhem bij groep 1-2. “Ik vind het erg leuk om bij de kleuters stage te lopen. Soms is het lastig om voor de kleuters een lesvoorbereiding te maken, maar ik ga iedere week met plezier naar stage.”, vertelt hij.

Meedenken en advies geven over de opleiding

Joël zit op dit moment ook bij de opleidingscommissie van de HAN pabo: “Ik vind dit erg leuk, omdat je een kijkje achter de schermen krijgt over hoe beslissingen gemaakt worden over het onderwijs op de HAN. Je leert hoe docenten naar onderwijs kijken. Ook krijg ik op deze manier een stem binnen de HAN en mag ik meedenken en mijn advies geven.”

Joël Klein Lebbink - Student ALPO

Overige testimonials bij Academie Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Sil van der Meulen - Student ALPO

"De alpo is voor mij de perfecte combinatie tussen twee studies die me interesseren"

Valérie Baljet - Alumna ALPO

"Met de theorie die je hebt geleerd, help je kinderen in je klas"

Linde Peters - Student ALPO

"Het is mooi dat ik tijdens stage toepas wat ik geleerd heb"

Luke van Saane - Student ALPO

"Ik was meteen erg enthousiast om te beginnen en echt te leren lesgeven"

Annemieke Keersmaekers - Student ALPO

"Het volgen van 2 opleidingen vraagt vooral een grote wil"