Wo
Voltijd
36 maanden

Hoe betrek je een lokale gemeenschap bij het aanpakken van het verlies aan biodiversiteit? Hoe creëer je bewustzijn en politieke beweging rond klimaatverandering? En hoe vind je een balans tussen milieueffecten en economische behoeften als het gaat om vervuiling? Dit zijn voorbeelden van kernvragen die centraal staan in een nieuwe en interdisciplinaire bachelor: Science for Sustainable Societies. Binnen dit programma leer je natuurwetenschappelijke en sociaal-wetenschappelijke inzichten en methoden te combineren, zodat je complexe duurzaamheidsuitdagingen zoals klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteitsverlies kunt begrijpen en aanpakken in de context van menselijke systemen.

Waarom Science for Sustainable Societies?

  • Deze studie heeft een brede focus
    Duurzaamheidsvraagstukken zijn vaak zeer complex. We leren je om vanuit meerdere invalshoeken naar deze vraagstukken te kijken. Bij Science for Sustainable Societies combineren we kennis, methodes en skills vanuit zowel de natuur-als sociale wetenschappen. Hierdoor ontwikkel je inhoudelijke kennis, maar leren we je ook hoe je gemeenschappen of een samenleving activeert om met deze vraagstukken aan de slag te gaan.
  • Het programma is onderzoek gestuurd en praktijkgericht
    Je leert hoe je zelf onderzoek doet doen en duurzaamheidsvraagstukken op een grondige wijze kunt analyseren. We bieden een programma aan dat grotere hoorcolleges combineert met kleinschalige werkgroepen, excursies, veldwerk en practica. Zo leer je elkaar en je docenten goed kennen
  • Aantrekkelijke carrièreperspectieven
    Door duurzaamheid te combineren met menselijke en managementaspecten zijn onze studenten zeer aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers in zowel de private sector als de publieke sector.
  • Je docenten zijn experts in hun vakgebied
    Je docenten brengen expertise in vanuit verschillende disciplines. Ze staan ook bekend om hun onderzoek op verschillende gebieden uit de natuur en sociale wetenschappen.

Dit programma is zeker iets voor jou als:

  • Je graag wilt bijdragen aan een duurzamere samenleving.
  • Je hebt een brede interesse in zowel natuurwetenschappen als sociale wetenschappen en je wilt kennis uit verschillende disciplines combineren om duurzaamheidsuitdagingen te begrijpen en eraan te werken.
  • Je het leuk vindt om in groepen te werken, onderzoek te doen en het veld in te gaan om praktische problemen en de gemeenschappen die betrokken zijn bij het oplossen van deze uitdagingen te bestuderen.
  • Je wilt belangrijke overdraagbare vaardigheden leren voor toekomstige banen, waaronder samenwerken, projectmanagement, presenteren, programmeren, gegevensanalyse, veldwerk en interviewen.
  • Je wilt graag studeren met studenten en medewerkers met verschillende culturele achtergronden en een mondiaal perspectief op duurzaamheidsuitdagingen ontwikkelen.
  • Je bent niet bang om jezelf uit te dagen, bijvoorbeeld door complexe vraagstukken te vertalen naar een breed publiek, of door te rekenen.

Herkenbaar? Dan is de bachelor Science for Sustainable Societies de studie voor jou!

Meer weten?

Science for Sustainable Societies organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. En kijk natuurlijk voor meer informatie over de opleiding Science for Sustainable Societies op onze website. Je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen.