Studiefinanciering 

Basisbeurs

Vanaf studiejaar 2023-2024 heb jij als student hbo of universiteit recht op een basisbeurs. Je krijgt een bedrag als je thuis blijft wonen en een hoger bedrag als je op kamers gaat. Check hier de bedragen die voor jou gelden. De basisbeurs is een prestatiebeurs. Als je binnen tien jaar afstudeert, hoef je niets terug te betalen. Voorwaarden voor de basisbeurs zijn dat je de Nederlandse nationaliteit hebt, jonger bent dan 30 jaar en een voltijd of duale opleiding (studie gecombineerd met bijpassend werk) aan een hogeschool of universiteit doet.

Aanvullende beurs

In sommige gevallen heb je recht op een aanvullende beurs, bijvoorbeeld als je minder vermogende ouders hebt. Check hier of je er recht op hebt!  Studenten die vóór 2023 aan hun studie zijn begonnen, en die nog onder het leenstelsel vallen, krijgen ook een basisbeurs. Omdat zij hebben moeten lenen, krijgen zij een financiële tegemoetkoming. 

Ov-kaart

Bij je studiefinanciering hoort ook een ov-kaart. Ofwel een studentenreisproduct. Met je ov-kaart kun je gratis of met korting gebruik maken van de trein, tram, bus of metro in heel Nederland. Je kunt kiezen tussen een week- of een weekendabonnement. Je ov-kaart wordt pas een gift als je binnen tien jaar afstudeert.  

Regel het op tijd!

Het aanmelden voor je studie en het aanvragen van studiefinanciering zijn twee verschillende zaken die je allebei apart moet regelen. Vraag de studiefinanciering op tijd aan, bijvoorbeeld drie maanden voordat je studie begint.  Voor meer informatie kijk op de site van DUO.

 

 Studiefinanciering aanvragen